Парламентът даде правомощие на Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Парламентът даде правомощие на Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

КЕВР ще може да разрешава сделки за съществени части от стратегически енергийни дружества

Парламентът даде пълномощие на Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ да позволява дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала на търговски сдружения, които реализират лицензионна активност по транспорт и систематизиране на електрическа, топлинна сила или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, отбраната на националната сигурност и публичния ред. Това стана с приемане на промени в Закона за енергетиката.

Новото пълномощие на КЕВР бе по предложение на Обединените патриоти във връзка със договорката за продажбата на ЧЕЗ. В отчета за второ четене този текст не беше включен, което провокира разногласия в пленарна зала през вчерашния ден. Днес депутатът от Българска социалистическа партия Таско Ерменков предложи текстът да бъде върнат. От ГЕРБ го поддържаха. Движение за права и свободи бяха срещу.

Пред публицисти ръководителят на Комисията по енергетика Делян Добрев Делян Александров Добрев е роден в град Хасково. Той приключва висшето си... към профила от ГЕРБ изясни, че са се съгласили с смяната, макар че са имали подозрения дали това е най-прецизният текст. Даваме тези пълномощия на регулатора, само че не даваме изчерпателно в законодателството какви са критериите, по които той ще преценя по кое време да утвърждава и по кое време да не утвърждава една договорка, уточни Добрев. Тъй като текстът не е съответен, това дава много огромна независимост на регулатора, сподели той. По думите му критериите могат да бъдат написани в подзаконов нормативен акт на Министерството на енергетиката.

Попитан дали новото пълномощие на КЕВР ще даде опция на регулатора да се произнесе по договорката сред ЧЕЗ и Инерком, Добрев уточни, че би трябвало да се приказва с юристите дали текстът може да работи ретроактивно. Моето мнение е, че по-скоро новият текст няма да има отношение към ЧЕЗ, разяснява Добрев.

Според измененията КЕВР ще изисква от притежателите на енергийни предприятия, получили лицензия, в границите на годишните доклади по осъществяване на лицензиите да заявяват съществуването на планове за делене, обособяване, обединение, предписание с дялове или акции, представляващи повече от 20 на 100 от капитала или продажби на части или всички активи на енергийното сдружение. Друга част от измененията в закона са в посока либерализация на енергийния пазар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР