Парламентът да заседава временно в НДК, където в зали 1

...
Парламентът да заседава временно в НДК, където в зали 1
Коментари Харесай

Вариант: Парламентът се мести в НДК, за да са депутатите на голямо отстояние

Парламентът да заседава краткотрайно в НДК, където в зали 1 или 3 има задоволително място депутатите да са на безвредно разстояние. Това е вид, обсъждан, откакто стана ясно, че доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи е с вируса, написа „ 24 часа “. По-вероятно е въпреки всичко да се употребяват постройките на Народното събрание.

Новината за болестта тормози депутатите. Повечето научили от есемеси, разпратени от групите им малко преди шефката на Народното събрание Цвета Караянчева да разгласи обществено за болестта.

30 минути преди среднощ в сряда тя свика ексклузивен брифинг, отхвърли да разяснява здравословното положение на доктор Адемов, само че посочи, че персонално ѝ е дал единодушие да огласи името му. Преди време някогашният обществен министър и сегашен началник на отрасловата комисия самичък призна, че се бори с тежко онкозаболяване.

Затова и имунната система на Хасан Адемов е много сензитивна и податлива на болести. Той е един от най-компетентните и работещи депутати. От началото на болестта доктор Адемов върви с маска в Народното събрание, само че бе едно от главните лица, което дебатира от името на Движение за права и свободи на трибуната всички ограничения.

Чувства се обикновено, заяви водачът Мустафа Карадайъ. В болница е, посочи ген. Венцислав Мутафчийски.

След консултация с националния щаб и изключително съвещание на председателския съвет рано в сряда беше решено всички 239 депутати да бъдат тествани. Според резултатите управлението ще реши през днешния ден по какъв начин ще се действа.

Заради случая с Адемов се отсрочват актуализацията на държавния бюджет и измененията в Закона за енергетиката, с които би трябвало да се понижат сметките на тока. Двата проектозакона трябваше да влязат в пленарната зала през днешния ден.

Как ще работят депутатите? Има няколко разновидности. За дебатите мненията са съвсем единомислещи - може да става и онлайн, от компютри. Всички имат служебни преносими компютри, които могат да употребяват от кабинетите си в някогашния Партиен дом.

Не е ясно дали това ще става през интернет системата на Народното събрание.

Депутатите може да употребяват и персоналните си таблети или смарт телефони, в случай че се реши връзката да става в платформите за чатове. Два са противоречивите моменти - кворумът и гласуването, които са написани в конституцията. Един от разновидностите за кворума е заран преди съвещание да се дефинира час, в който депутатите да влизат един по един в пленарна зала и да се разписват, без значение че това ще отнеме време.

По-сериозният проблем е с гласуването. Според мнение на правния отдел на Народното събрание, показано предходната седмица, всевъзможен вид електронен или отдалечен избор е нарушаване на главния закон, където написа, че гласуването е „ персонално и очевидно ”.

Затова се обсъждало потреблението на по-голяма зала, където депутатите да участват персонално, само че с маски и ръкавици и да стоят на безвредните 2 м един от различен. Ще гласоподават с повдигане на ръка и ще вземат участие в разискванията.

Друг вид бил при съвещания от кабинетите си депутатите да гласоподават със самобитни бюлетини. Решението би трябвало да се вземе през днешния ден.

Две лечебни заведения бяха избрани за тестванията на народните представители. Опашки се извиха рано сутринта пред “Софиямед ”, където бяха изпратени Българска социалистическа партия и “Обединени патриоти ”. Всички бяха с маски и се стараеха да съблюдават отдалеченост. Колегите им от ГЕРБ и Движение за права и свободи пък бяха ориентирани към ВМА. Някои пътуваха по неотложност от провинцията и минаха по-късно.

Фоайето на “Софиямед ” беше превърнато в самобитен кабинет за взимане на проби - там бяха ситуирани 3 маси с проби, маски и дезинфектант. Медици в защитни дрехи и с маски, очила и шлемове вземаха намазки от носа и гърлото на политиците. Отнемаше по близо 3 минути на човек.

Сред първите, дали проби, бяха Мустафа Карадайъ, лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, заместниците ѝ Георги Свиленски и Крум Зарков, множеството от алените депутати. На всички са направени така наречен PCR проби, които дават най-точни резултати. Ще излязат до 15 часа, т.е. в четвъртък.

“На последното ни съвещание бях на първия ред. Още тогава споделих на всички, че без значение кои сме и къде сме, не сме предпазени. Пред заболяването и гибелта всички сме идентични ”, сподели Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Той си е правил самичък теста 2 пъти до момента, тъй като сестра му, доктор в Пета градска болница, е инфектирана. “Не желая да съм неприятен оракул, само че допускам, че ще има още позитивни проби измежду депутатите. Дори и болестта да я изкараш на крайник, постоянно има някакво общо неразположение. Най-малкото губиш сили, вкус, подушване ”, добави Иванов, чиито лекарски наблюдения демонстрират, че в случай че един в фамилията е болен, и другите хващат.

Юлиан Ангелов от Вътрешна македонска революционна организация е склонен, че поради по-голяма сигурност и сигурност всички в Народното събрание би трябвало да си създадат проби, с цел да не заразят инцидентно някого. Според него съвещанията би трябвало да са онлайн, с цел да не стопира Народното събрание и да отсрочва гласувания на значими текстове.

Заместникът на Корнелия Нинова Георги Свиленски също чака да има още инфектирани депутати, защото те се срещат с доста хора, а вътре в залата седят прекомерно начесто.

“Сигурно сътрудници са изкарали вируса на крайник, без да са разбрали - въпрос на имунна система. Каквото и да покажат тестванията измежду депутатите - инфектираните да бъдат сложени под карантина, само че останалите да работят при безвредни условия, тъй като Народното събрание не би трябвало да абдикира. Очакват от нас значими решения за оцеляването на страната ”, счита зам.-шефът на алените.

В Движение за права и свободи са спокойни, въпреки позитивната проба за ковид да е на техен народен представител. Те се чувствали добре, а зам.-шефката на Народното събрание доктор Нигяр Джафер интензивно успокояваше сътрудниците си. Даваше им указания. Депутатите от придвижването били ядосани, че предлагането, което те и сътрудниците им от “Обединени патриоти ” направиха преди 14 дни - съвещанията да са онлайн, не било признато, тъй като по този начин обстановката с болния народен представител, щяла да бъде избегната.

Единствените, които отхвърлиха онлайн, бяха Българска социалистическа партия, тъй като им трябваше трибуната. 13 часа приемахме закон, който можеше да мине доста по-бързо, с по 1 изявление от група, подлага на критика зам.-шефът на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

“Благодарим на Нинова, след дъжд качулка ”, сърдит бе той на влизане за председателския съвет. От парламентарната администрация предложили и холандска платформа, която била по-защитена.

Гласуването е парламентарен проблем и това е мнението на правната дирекция на Народно събрание, изясни Нинова. Вече мнението й е, че откакто учениците минали на отдалечено образование, не би трябвало да има проблем и депутатите да го създадат.

В четвъртък проби ще бъдат направени и на чиновници на администрацията на Народното събрание - квестори, водачи. От секретарките на депутатите били извикани единствено тези на Движение за права и свободи, които са били в контакт с доктор Адемов.

Преди седмица доктор Адемов бил в болничното заведение в Добрич да направи подаяние, носел маска и ръкавици Д-р Хасан Адемов бе в Добрич на 26 март, с цел да подари 1000 маски за многократна приложимост на болничното заведение. За дарението оповестиха тогава и от лечебното заведение. Той е народен представител точно от Добричкия изборен регион.

Директорът на болничното заведение доктор Светозар Байчев не пожела да разяснява ще се подложи ли на тест. “Откъде знаете, че съм се срещал ”, отклони той въпроса и добави, че подава информацията на Националния действен щаб и оттова дават публичност.

Председателят на регионалното управление на Движение за права и свободи доктор Ердинч Хаджиев съобщи, че не се е виждал с доктор Адемов, защото е бил на съвещание на общинския съвет по това време, а доктор Адемов не е ходил в офиса на Движение за права и свободи.

От РЗИ - Добрич са подхванали всички нужни дейности, с цел да открият контактните лица на доктор Хасан Адемов, съобщи регионалният шеф Красимир Кирилов. При срещата си с шефа на болничното заведение депутатът е бил с маска и ръкавици, изясни той.

“Нашите най-хубави пожелания и молебствия са с вас. Те са за вашето бързо възобновяване, с цел да се върнете по-бързо измежду нас. Ние сме с вас, доктор Адемов. Вярваме, ще преодолеете и това, както всичко друго до момента! Бързо възобновяване и излекуване ”, се споделя в послание на регионалната конструкция на Движение за права и свободи.

Миков: Не е правилно, че в конституцията написа да се участва персонално

“В конституцията на никое място не е казано присъствено, казано е националният представител гласоподава персонално и очевидно ”, безапелационен е някогашният ръководител на Народно събрание и някогашен водач на Българска социалистическа партия Михаил Миков. Най-важно е бързо да се създадат промени в правилника на Народно събрание, тъй като нефункционирането на Народното събрание може да разстрои цялостната организация на обществото - то е издигнато върху непрекъснато настоящ парламент, изясни той пред БНР. И бе безапелационен, че решение за отдалечено гласоподаване е единственият излаз.

Между 80 и 100 хиляди лева би коствало основаването на особено приложение, посредством което депутатите да гласоподават отдалечено, предвидиха ИТ експерти пред “24 часа ”.

Написването на подобен програмен продукт ще отнеме най-малко седмица или две. Но казусът не е в основаването му, а в гарантирането на записания в конституцията кворум. Дори депутатът да се впише с потребителско име или с електронен автограф, това не е гаранция, че след това той прави самото гласоподаване. Или че не е дал електронния си автограф на различен.

Вариант е наличието на депутатите да се следи посредством камерата на устройството с лицево различаване. Но това би коствало доста по-скъпо и би лишило повече време.

Депутати: Как да ни е боязън?!

Юлиан Ангелов, оргсекретар на Вътрешна македонска революционна организация: Добре е за по-голяма сигурност и сигурност всички в Народно заседание да си създадат проби, с цел да не заразят инцидентно някого. Заседанията би трябвало да са онлайн, с цел да не се получи по този начин, че Народното събрание да не заседава и да се отсрочи гласуването на значими текстове. Надявам се да намерим вярната форма, тъй като би трябвало да заседаваме, или най-малко здравите от нас.

Георги Свиленски, зам.-шеф на ПГ на Българска социалистическа партия: Очаквам да има инфектирани и други депутати - ние се срещаме с доста хора, а и в пленарна зала сме много начесто. Сигурно сътрудници са изкарали вируса на крайник - въпрос на имунна система. Каквото и да покажат тестванията измежду депутатите, инфектираните да бъдат сложени под карантина, само че останалите да работят при безвредни условия, тъй като Народното събрание не би трябвало да абдикира. Очакват от нас значими решения за оцеляването на страната.

Маноил Манев, ГЕРБ: Стоя покрай вратата на пленарната зала, от там влизат и излизат безусловно всички. Притеснението ми е най-много да не пренеса заболяването в фамилията си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР