Парламентът да отмени мораториума, защото след края му цените на

...
Парламентът да отмени мораториума, защото след края му цените на
Коментари Харесай

КНСБ призова да се отмени мораториума върху цените на тока и парното

Парламентът да анулира мораториума, тъй като след края му цените на тока и парното ще скочат фрапантно, приканиха от КНСБ.

Според енергийни анализатори замразените цени за бита ще провокират финансов потрес за енергийните дружества и ще застрашат доставките на ток. Електроенергийният систематичен оператор разгласи, че ЕРП-тата изпадат в обстановка да спрат заплащанията към производители и снабдители.

" Енергийният систематичен опартор, ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " чакат среща с премиера Кирил Петков за намиране на решание, с което да бъде овладяна ликвидната рецесия, в която изпадат мрежовите оператори.

Електроснабдителните сдружения не могат да правят разплащания, в случай че не се откри вид за неотложно компенсиране на загубите им, съобщи изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев.

" Към този миг всички мрежови оператори имаме сериозна ликвидна рецесия, която е вследствие на ниските цени, заложени в решението на КЕВР за закупуване на електрическата сила за покриване на софтуерните разноски. И разликата сред тази цена пазарните условия е доста огромна. Затова би трябвало да бъде открит метод мрежовите оператори да бъдат обезщетени, с цел да може всичко да бъде обикновено ", сподели Цачев.

Според енергийни анализатори замразяването на цените и отхвърлянето на препоръчаните от КЕВР цени за идната година ще дебалансира цялата енергийна система.

" Отлагането на това решение, в действителност влизането в действие на мораториума, утежнява финансовото им положение и слага под голям риск цялата електроенергийна система, а от там и стопанската система на страната, защото може и в действителност да има съществени опасности пред нарушение доставките на електрическа енергия ", сподели Калоян Стайков- основен икономист " Институт за енергиен мениджмънт ".

От КНСБ дефинираха мораториума като неточност, която потребителите ще платят напролет.

" За хората това може да наподобява като глътка въздух, само че това значи, че цената ще бъде платена два пъти. От 1 април най-вероятно този близо милиард лв., който ще генерират като загуби или като пропуснати изгоди всички сдружения. ЕРП-тата, ЕСО, само че и " Булгаргаз " ще бъдат калкулирани назад, като нарастване цените на тока, парното и водата. Затова аз по никакъв начин не се веселя на този мораториум. Обратно, считам, че час по-скоро депутатите би трябвало да го прегласуват и анулират ", сподели каза Пламен Димитров- президент на КНСБ.

От КНСБ оферират вместо мораториум, 100% от доставките за бита да са от евтиния ток, създаван в Козлодуй, а скъпото електричество от въглищните централи да се продава през борсата. По този метод няма да се наложи повдигане на цените за семействата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР