Парламентарните репортери изпратиха писмо на председателя на Народното събрание Цвета

...
Парламентарните репортери изпратиха писмо на председателя на Народното събрание Цвета
Коментари Харесай

Репортери изпратиха писмо до Караянчева с алтернативни мерки в парламента срещу коронавируса

Парламентарните кореспонденти изпратиха писмо на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева с различни ограничения против разпространяването на ковид. Писмото е подписано от близо 20 кореспонденти от разнообразни медии.

"Във връзка със създалата се спешна обстановка поради разпространяването на ковид в България и невъзможността българските медии да си правят работата обикновено, съответно и професионално, Ви умоляваме за преосмисляне на актуалните правила за ограничаване разпространяване на Covid 19. Някои от тях мощно попречват естественото протичане на работния развой. Има сътрудници със здравословни проблеми, на специфичен хранителен режим и лимитираният достъп до бюфета и Клуба на народния представител им основава прочут дискомфорт. Ясно осъзнаваме значимостта от вземането на превантивни ограничения и отговорността, която стои пред Вас като политици, които вземат решенията и от нас като медии, само че дано това не пречи на взаимната градивна работа. Нека покажем на обществото, че дружно можем да преминем през това тестване с разсъдък, достолепие и взаимно почитание! “, пишат репортерите.

В писмото си те оферират в Народното събрание да има непоколебим пропускателен режим и по образеца на Министерския съвет влизащите в постройката на Народното събрание медии да минават медицински обзор от експерт с термометър. "Молим да отпадне ограничаването за придвижване по коридорите на медиите! ", е главното искане на медиите, защото тази мярка извънредно доста затруднява работата им.

"Вярваме, че ще реализираме консенсусно и взаимно задоволително решение за двете страни. Нека в тази спешна за страната обстановка ни водят мъдростта и разговорът! Готови сме на среща диалог с Вас, при предпочитание ", пишат още публицистите до ръководителя на Народното събрание.

От 11 март 2020 година за публицистите важи ограничаване за придвижване в коридорите на Народното събрание. Това провокира напрежение и бе съществена тематика на деня в Народното събрание. Журналистите правят своята активност и следят пленарните съвещания в зала „ Запад “ на Народното събрание. В същото време операторите и фоторепортерите могат да снимат от галериите за публицистите, ситуирани в дъното на пленарната зала.

Според новите правила публицистите могат да посещават Клуба на народния представител от 9.00 до 9.30 часа, откъдето могат да си вземат кафе и храна. Бюфетът в Народното събрание също има несъмнено време за посещаване. Медиите могат да обядват едвам след 13.30 ч.

Първи реагираха на ограниченията от „ Обединени патриоти “. Съпредседателят на групата Валентин Касабов съобщи, че не би се чувствал добре, в случай че е на мястото на публицистите в Народното събрание. Депутатът от групата Александър Сиди съобщи, че коронавирусът се популяризира от ефира, и допусна, че може би това е повода да изолират публицистите в Народното събрание

След това изказване направи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя посочи, че ограниченията са взели от всички парламентарни групи. Дариткова съобщи, че ще съобщи на управлението на Народното събрание недоволството на всички публицисти и желанието им те да се движат свободно в коридорите.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също взе отношение. Тя съобщи, че мярката за ограничаване на публицистите не е съгласувана с парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за Бълтгария “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР