Парламентарните избори в Бенин, в които не участва нито една

...
Парламентарните избори в Бенин, в които не участва нито една
Коментари Харесай

Парламентарни избори в Бенин без участието на нито една опозиционна партия

Парламентарните избори в Бенин, в които не взе участие нито една опозиционна партия, завършиха. В неделя близо 5 милиона жители с право на глас избираха членовете на 83-местния парламент единствено сред две партии, лоялни на президента Патрис Телън. Избирателната интензивност по време на вота обаче беше извънредно ниска.
Избирателната комисия на страната, считана за една от най-стабилните демокрации в Африка, постанови предишния месец, че единствено две политически обединения извършват нужните условия по новите изборни закони и могат да вземат участие във вота. За задачата всяка от партиите трябваше да заплати по 424 000 $, с цел да внесе лист с претенденти за Народното събрание.
Малко преди началото на гласуването интернет достъпът в цялата страна беше блокиран. Опозицията прикани членовете си да бойкотират вота в западно африканската страна. Властите обаче не разрешиха провеждането на митинги и бяха остро разкритикувани от интернационалните групи за отбрана на човешките права.
Само преди пет години жителите на Бенин, където беше въведена многопартийната система през 90-те години на предишния век, можеха да избират сред 20 политически обединения, чийто представители да влязат в Народното събрание.
Президентът Телън, някогашен предприемач, прочут с прозвището „ краля на памука “, пристигна на власт през 2016 година и се зае да реформира изборните закони. По думите му измененията целят да обединят стотиците партии в много по-компактни политически обединения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР