Парламентарни избори без компромис с правата на гражданите и с

...
Парламентарни избори без компромис с правата на гражданите и с
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК при Радев: Избори по пощата не са възможни, освен зад граница

Парламентарни избори без компромис с правата на жителите и с тяхното здраве са вероятни и не се изискват огромни законови промени за това. Такова е мнението на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК). Негови членове се срещнаха през днешния ден с президента Румен Радев в границите на консултациите, които той провежда преди вота.

" Уважаеми дами и господа, добре пристигнали в президентската институция на консултациите, на които с вицепрезидента госпожа Йотова започнахме за намиране на най-рационалния метод за осъществяване на предизборна акция и на парламентарните избори през 2021 година, които да подсигуряват и правото на избор на всички българи у нас и зад граница в тази комплицирана пандемична конюнктура и в това време да подсигуряват здравето на хората: както членовете на секционни и други изборни комисии, по този начин и на всички българи, които ще отидат да гласоподават до урните “, съобщи още президентът, представен от " Фокус ".

По думите му е значимо да се построи доверие и към машинното гласоподаване .

" Важно е да имаме бистрота, надеждност и високо доверие в процеса на одит и узаконяване на машините “, уточни той.

И акцентира:

" За нас е извънредно значимо е вследствие на консултациите да има ограничения, които да подсигуряват високо доверие в изборния развой, високо доверие в здравните ограничения, по този начин, че да имаме естествена изборна интензивност, вследствие на която да имаме законен парламент, тъй като единствено той може да излъчи резистентност и добре работещо държавно управление и да се стартира излъчи резистентност и добре работещо държавно управление и да се стартира демонтажът на порочния управнически модел ".

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Вицепрезидентът Йотова сложи няколко въпроса, измежду които към участник в срещата от Франция , дали там карантинирани жители са имали опция да гласоподават посредством прокурист, на който получи одобрителен отговор, съобщи Българска телеграфна агенция. Тя попита специалистите би трябвало ли да бъде повишен броят на секциите, с цел да се избегне скупчването на хора, както и какъв брой време авансово е рационално да бъдат оповестени разпоредбите в пандемична конюнктура по време и преди изборите, в това число в изборния ден, с цел да може хората да бъдат оптимално осведомени, и най-малко част от страховете, които имат да отпаднат, с цел да могат да гласоподават. Йотова сложи и въпроса дали е удачно да има " зелени коридори " в изборния ден, както и за опциите за онлайн образование за подготовка на изборите.

Председателят на Оценка за съвместимост Росица Матева уточни, че ЦИК може да издава правила по използването на изборния кодекс и без промени в самия Избирателния кодекс е допустимо, да вземем за пример, да се уреди гласуването на лицата под карантина .

„ По закон единствено лица с трайни увреждания гласоподават с преносима урна, само че през годините ЦИК е давала инструкции за нужните медицински документи, по този начин може да се обезпечи опция “, изясни тя, представена от bTV.

Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда уточни, че е правена симулация на база предни вотове и при 100% изявено предпочитание на 70 000 карантинирани да пуснат бюлетина ще са нужни 1800 екипа .

„ Миналите избори е имало над 85 000 политически представители и покровители отвън партийните квоти в СИК. Има задоволителен запас, само че е въпрос на политическа отговорност и воля той да бъде използван по най-хубавия метод “, съобщи тя.

Според Обществения съвет не е задоволително у нас няколко месеца преди изборите да се вкарва гласоподаване по пощата . Росица Матева обаче означи, че тя и сътрудниците ѝ са подготвени с текст за пилотно гласоподаване по пощата в чужбина в страните, където този способ е разрешен.

Стоил Цицелков от Европейската асоциация за отбрана на човешките права означи, че може да се мисли за вид на дейна регистрация и авансово гласоподаване на уязвимите групи за да няма разбъркване в секциите. Може и да се мисли за пренасяне на местата за гласоподаване във физкултурните салони, които са доста по-просторни.

Според Оценка за съвместимост на ЦИК би трябвало ясно да се разпише дали членовете на комисиите ще се имунизират против ковид, или ще могат да потвърждават по различен метод съществуването на имунитет. Освен това целият развой по набиране и подготовка на ангажирани с изборите лица би трябвало да е онлайн, а детайли от вота като броенето на бюлетините може да се следят в действително време с камери без скупчвания в секциите.

По-късно през днешния ден президентът ще беседва с управлението на Националното съдружие на общините в Република България.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР