Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. В дневния

...
Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. В дневния
Коментари Харесай

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната обществена комисия се събира на изключително съвещание. В дневния му ред е включена единствено една точка - план на решение, с което да се задължат представителите на държавното управление в Надзорния съвет на Националния застрахователен институт да поддържат повдигане на пенсиите с 11 %. За на следващия ден е планувано и изключително съвещание на Народното събрание по тематиката, на което да бъде изслушан служебният министър председател Димитър Главчев.

Социалната комисия се събира преди плануваното за на следващия ден изключително съвещание на Народното събрание. То беше поискано с подписите на 51 депутати и решението за провеждането му беше взето предишния петък на председателски съвет в Народното събрание. Причината е напрежението, което породи по отношение на идното нарастване на пенсиите от 1 юли.

В Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2024-а година е заложено осъвременяването на пенсиите да е с 11% по швейцарското предписание, само че експертните сметки на Национален осигурителен институт демонстрираха, че поради по-ниската регистрирана инфлация покачването би трябвало да е с 10% по тази формула. Надзорният съвет на Националния застрахователен институт, който е органът, който взема решение за размера на нарастването, реши, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11%.

Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите поддържаха това решение, като се изключи Асоциацията на индустриалния капитал в България. На идващия ден преди съвещанието на държавното управление служебният министър председател Димитър Главчев разгласи, че " още една предизборна пушилка е била разсеяна ", визирайки гласуваното от Надзорния съвет. Въпреки това обаче група депутати настоя да има изключително съвещание на Народното събрание по тематиката с растежа на пенсиите и чуване на Главчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР