Парламентарната рулетка се завъртя – на ход е президентът, който

...
Парламентарната рулетка се завъртя – на ход е президентът, който
Коментари Харесай

Мандат взет, мандат върнат: Възможен ли е кабинет след отказа на ГЕРБ-СДС

Парламентарната рулетка се завъртя – на ход е президентът, който има седем дни да дефинира, на кого да даде третия мандат.

Очаквано президентът връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС и те незабавно го върнаха. И този път ГЕРБ-СДС бяха номинирали Даниел Митов за министър председател и оповестиха състав на проектоправителството. 55 секунди продължи цялата процедура по замяна на досието с мандата и отхвърли от ГЕРБ.

Последваха бурни реакции в Народното събрание и нови мнения за вероятно образуване на кабинет с третия мандат.

Какво се случи?

ГЕРБ дойдоха с проектокабинет на „ Дондуков 2 “, само че незабавно след връчването на проучвателния мандат, го върнаха несбъднат.

На излизане от президентството номинираният за министър председател от ГЕРБ -СДС разгласи, че България е в тежка обстановка.
ГЕРБ изложиха и причините си за промени в Изборния кодекс – да се върне хартиения избор. Според тях би трябвало да има и преброяване на хартиените разписки от машините и по този въпрос били на едно мнение с президента.

Според Томислав Дончев оттук насетне има три разновидността - държавно управление с третия мандат, избори две в едно и поредно парламентарни и президентски избори. И трите разновидността са неприятни.

По-рано в централата на ГЕРБ бяха показани предложенията за министри в несъстоялия се кабинет. Наред с одобрените министри от третия кабинет на Борисов бяха препоръчани и нови лица.

Председателят на Съюз на демократичните сили Румен Христов, който в минилия вид беше с сектор защита в този момент е препоръчан за силов вицепремиер.

Отбраната пък е трябвало да получи депутатът Христо Гаджев, Радомир Чолаков е препоръчан за правосъдното ведомство, Любен Дилов, който в предходните министерски номинации през април трябваше да получи туризма, в този момент е препоръчан за културата.

За министерство на туризма се предлага Деница Николова досегашен заместител министър в районното министерство, различен заместител министър на енергетиката - Жечо Станков пък е препоръчан за министър на стопанската система в несучилото се държавно управление на ГЕРБ.



Какви са настройките за третия мандат?

Много е мъчно да се отговори на въпроса дали партиите ще намерят метод да се схванат по сред си, с цел да могат да осъществят трети мандат.

През миналите дни от „ Българска социалистическа партия за България “, „ Демократична България “ и „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ са на мнение, че би трябвало да се опита, без ГЕРБ и Движение за права и свободи. От „ ИТН “ споделиха, че са към този момент съпротива.

След като и ГЕРБ-СДС върна втория мандат се оказва, че двете най-големи парламентарни групи са в съпротива.

Сега се търси трета политическа мощ, на която да се връчи третия мандат, а от ГЕРБ-СДС упрекнаха съперниците си, че не желаят да ръководят, а предпочитание имало в по-малките групи.

„ ГЕРБ се качват върху един явен проблем, следва финален късмет. Надявам се, че отговорността ще надделее “, разяснява Христо Иванов от Демократична България.

„ Обстановката, в която се намираме е комплицирана и всеки отговор е правилен, дали ще има държавно управление „ да “ е правилно, дали ще има държавно управление „ не “, още веднъж е правилно “, сподели Георги Гьоков от Българска социалистическа партия.

От „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ пък обявиха, че имало подаване на топката сред „ ИТН “ и Движение за права и свободи, което станало видно при разпределението на парламентарните комисии. Но пък са подготвени на диалози за държавно управление.

„ Ключът е в Има Такъв Народ. Ако те не желаят да вземат участие в държавно управление няма по какъв начин да се получат гласове “, призна Татяна Дончева.

„ Той ключът беше към този момент в „ ИТН “, те не го оползотвориха, с цел да отворят вратата, в този момент не знам какво имат поради с тия ключове “, отговори Виктория Василева от Има Такъв Народ.

И през днешния ден Движение за права и свободи не разясниха тази теза. От „ ИТН “ не престават да упорстват, че към този момент имат позиция по какъв начин няма да поддържат опитите за нов кабинет.

Въпреки, че наближава законовия период, депутатите към момента не могат да се схванат коя да бъде датата за президентския избор. Всички са в очакване по какъв начин ще завърши опитът за кабинет с третия мандат.

Следващата седмица ще бъде изслушана председателката на ЦИК Камелия Нейкова, с цел да се обясни дали машините за гласоподаване могат да бъдат настроени за възможни избори 2 в 1.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР