Парламентарната регионална комисия прие промените в Закона за пътищата на

...
Парламентарната регионална комисия прие промените в Закона за пътищата на
Коментари Харесай

Първа стъпка към въвеждането на тол таксите - регионалната комисия го одобри

Парламентарната районна комисия одобри измененията в Закона за пътищата на първо четене.

Промените бяха разисквани от членовете на комисията дружно с тол системата. „ За “ законопроекта гласоподаваха 13 членове на комисията, без „ срещу “ и с 6 „ въздържали се “, съобщи " Фокус ".

Измененията в Закона за пътищата са импортирани от депутата Александър Ненков от ГЕРБ. С тях се не престават инициираните през 2015 година ограничения по създаване и действие на електронната система за събиране на таксите за прилагане на платена пътна мрежа. Таксите ще са на база изминатото разстояние за транспортни средства с обща техническа позволена оптималната маса над 3,5 тона и на база време за леки коли с обща техническа и позволена оптималната маса до или равна на 3,5 тона.

Предстои измененията в закона да влязат в зала на първо четене в петък, като в програмата за работа на Народното събрание това е заложено като точка първа. Във вторник, 13.30 ч. ще се организира съвещание на Комисията по районна политика, на която ще бъдат разисквани измененията и на второ четене.

Тол системата може да бъде разширена по този начин, че да обгръща и общински пътища, сподели инж. Светослав Глосов, ръководител на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ).

„ Републиканската пътна мрежа, която минава през общини и обитаеми места, сега за нея не се заплаща нито винетна такса, нито ще се заплаща и тол такса. Тези сектори ще бъдат с нулева ставка в тол системата. Не е проблем те да бъдат платени, защото по този начин или другояче ние поддържаме пътното платно, а общините поддържат тротоари и осветяване. “, сподели инж. Глосов.

По думите му е нереално 20% от приходите за тол таксите да отиват за общинската хазна.

„ Много са. Прекалено доста са. Това е нереално. Това, което те желаят е повече от бюджета на АПИ, с който разполага. За нас няма рационална цифра. Ние по този начин или другояче поддържаме пътната мрежа през обитаемоте места ", разясни инж. Глосов.

Той изясни, че с въвеждането на тол системата ще отпадне уговорката на страната да финансира АПИ, защото тя ще се финансира от приходите от тол такси. „ Тогава АПИ ще освободи един запас ", разяснява още ръководителят на УС на АПИ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР