Парламентарната правна комисия прояви разум и отложи гласуването на новите

...
Парламентарната правна комисия прояви разум и отложи гласуването на новите
Коментари Харесай

ГЕРБ за малко не сътвори нов гаф

Парламентарната правна комисия прояви разсъдък и отсрочи гласуването на новите промени в Изборния кодекс, с които трябваше да бъде върнат остарелия предел на преференциите. Депутатите от ръководещото болшинство взеха решение да изчакат първо ветото на президента върху изпратения му проектозакон и тогава да внасят ремонти на поправките.

В престараването си да угоди на премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов шефът на правната комисия Данаил Кирилов освен стремително написа нов законопроект за промяна на признатите дефинитивно на 14 февруари промени, само че и го внесе в деловодството на Народното събрание. С новия нормативен текст трябваше да се резервира сегашният ред за отчитане на преференциалното гласоподаване. Тоест прагът за отчитане на преференции на евровота да е 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарни и локални избори - 7 %. В претекстовете пък написа, че с цел да се отрази публичният интерес, планът се внася преди решението за обявяване на последните промени в "Държавен вестник ".

Кирилов свика и изключително съвещание на комисията, като си беше наумил до петък (22 февруари) наредбите за връщане на прага на преференциите да влязат в пленарната зала. Той обясняваше, че депутатите ще работят, без значение че Народното събрание сега е в процедура на изчакване на решението на президента. "Това е така наречен огледална техника, т.е. процедурата тече - без значение дали в това време президентът ще наложи несъгласие на признатите предходната седмица ремонти в Изборния кодекс ", търсеше допустими причини ръководителят на правната комисия. Така той беше напът да сътвори нов парадокс, прегазвайки разпоредбите и процедурите и пробвайки се да поправи една неточност с друга. След като ремонтираният Изборен кодекс още не е влезнал в действие и няма по какъв начин да бъде поправян.

По мотив на припрените дейности на Данаил Кирилов някогашният парламентарен арбитър и негов сътрудник в парламентарната група на ГЕРБ - Георги Марков, предизвести, че внасянето, разискването и гласуването на нов законопроект би трябвало да стане едвам след глобата на президента. Ако е несъгласие - да се поддържа ветото. Ако е декрет - чака се обнародването му, тогава нормативът влиза в действие и депутатите могат да пристъпят към повторното му поправяне.

От Движение за права и свободи също обявиха, че сега не могат да се вършат никакви законодателни ремонти, тъй като до момента в който Изборният кодекс не е обнародван, той не съществува в правния мир.

Очаквано, най-възмутени от прибързаните дейности на Кирилов бяха от Българска социалистическа партия. Те ги дефинираха като невиждани за да се неглижира президентът. "Управляващите се пробват да скочат в един развой, който не е приключил. Трябва да се изчака решението на президента по закона, който към този момент сме му изпратили - дали ще е несъгласие, или ще е декрет, и чак тогава законодателят може да предприеме нови дейности ", уточни заместник-председателят на лявата парламентарна група Крум Зарков. Още повече че още не се знае кои текстове от закона и с какви претекстове ще нападна президентът.

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, който е представител на един от съдружните сътрудници на ГЕРБ - партия "Атака ", и е единственият настоящ правист в 44-ото Народно заседание, се опита да отбрани Кирилов и да откри опрощение за паническите му реакции. Той изясни, че се е получила "твърде необикновена обстановка " и тя била подбудена от това, че са импортирани промени в Изборния кодекс от ГЕРБ след приемането му на второ четене и преди периода от 15 дни, в който президентът би трябвало да наложи несъгласие или да разгласява закона. "Това обаче е правно възможно, защото законът не преглежда сходна опция, само че категорично не я не разрешава ", уточни Нотев. Според него: "Има една особена догадка, която лимитира опциите да бъде гледан законопроект, само че при нея става дума за случаите, когато закон, отритнат във връзка на президентско несъгласие и не получил задоволителна поддръжка, по-късно без основни промени и без изчакване на период от три месеца да бъде импортиран в деловодството на Народното събрание. "

В последна сметка здравият разсъдък съумя да надделее измежду депутатите от ГЕРБ и от правната комисия взеха решение да спазят процедурата и да изчакат глобата на Румен Радев, като срокът за нея е до идния петък.

Иначе в пленарната зала ръководещите съумяха да преодолеят ветото на президента върху измененията в Закона за отбрана на персоналните данни макар обвиняванията в свръхрегулация и ограничение на свободата на словото. Това стана с помощта на "Воля " и двамата самостоятелни народни представители. Те спомагаха и за събирането на кворума при започване на пленарното съвещание, защото депутатите от Българска социалистическа партия напуснаха Народното събрание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР