Парламентарната комисия за контрол върху службите за сигурност отхвърли ветото

...
Парламентарната комисия за контрол върху службите за сигурност отхвърли ветото
Коментари Харесай

Парламентарната комисия за контрол върху службите отхвърли ветото върху Закона за военното разузнаване

Парламентарната комисия за надзор върху службите за сигурност отхвърли ветото на президента върху Закона за военното разузнаване. Само депутатите от Българска социалистическа партия в комисията са подкрепили мнението на президента.

На 5 август президентът Румен Радев наложи несъгласие върху измененията в Закона за военното разузнаване. Той не поддържа измененията, с които се дава опция граждански да оглави работа "Военна информация ". Досега изискването бе шефът на службата да е военнослужещ. Според президента тази смяна не подхожда на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на България. Румен Радев счита, че ръководителят на службата следва да има нужната експертиза, изразяваща се в характерни знания и професионален опит, за обезпечаване осъществяването на главните ù задания, свързани не просто с извличане на разследваща информация, а и с информация, нужна за защитата на страната и за отбраната на националната сигурност от външни похищения, опасности и закани.

В претекстовете си президентът си показва още, че се основава риск от нарушение на правилата на централизираното ръководство и надзор на разследващата активност и на политическия неутралитет. Държавният глава показва мнение, че признатият закон внася несъгласуваност в уредбата по отношение на ръководство на системата за отбрана на националната сигурност и основава казус при навършване на пределна възраст за съответното военно звание да се продължава осъществяването на длъжността.

Законът бе признат от депутатите на 26 юли, като по този метод депутатите от ГЕРБ върнаха ситуацията от 2015 година, когато още веднъж от ГЕРБ постановиха смяната началник на работа Военна информация да е боен експерт. Така от службата бе отхвърлен цивилният Йордан Бакалов, който пък я пое откакто предшественикът му Веселин Иванов бе уволнен поради отхвърли си да отвори досиетата на военните разузнавачи. Тогава се обсъждаше и концепцията за обединение на двете разследващи служби.

В началото на юли Военноокръжна прокуратура - София стартира да проверява висши офицери от военното разузнаване за издадени позволения за достъп до информация, класифицирана като държавна загадка с равнище на подредба "Секретно " и "Строго секретно " в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация. Тогава от Военното министерство успокоиха, че няма приключване на държавни секрети от работа "Военна информация ". Въпреки това малко по-късно държавното управление предложи на президента да освободи предварително шефа на военното разузнаване бригаден военачалник Пламен Ангелов, считано от 15 август 2019 година

Причината бе подаден доклад от Ангелов на съображение член 24, алинея 5, т. 1 от Закона за военното разузнаване - "при влизане в действие на присъда, с която е наложено наказване за съзнателно закононарушение от общ темперамент ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР