Парламентарната комисия за контрол на СРС изслуша кандидати за членове,

...
Парламентарната комисия за контрол на СРС изслуша кандидати за членове,
Коментари Харесай

Депутатите изслушаха кандидатите за членове и председател на Бюрото за контрол на СРС

Парламентарната комисия за надзор на СРС изслуша претенденти за членове, ръководител и зам.-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства. Предстои отчетът на комисията с препоръчаните претенденти да бъде импортиран за разглеждане и гласоподаване в пленарна зала.

Кандидатите са шестима - досегашният ръководител на Бюрото Бойко Рашков и досегашният член Илия Ганев, препоръчани от БСП; Илко Желязков, препоръчан от ДПС; Огнян Атанасов, препоръчан от ГЕРБ; Огнян Янакиев, препоръчан от Оперативна програма и Пламен Иванов, препоръчан от ВОЛЯ.

Рашков съобщи, че до момента е посочил умения да управлява Бюрото и добави, че е с емфатичен интерес към материята - служебно и теоретично. Той регистрира, че Бюрото е постигнало не неприятни резултати, само че е можело да се оправи и по-добре.

Илия Ганев добави биографията си като означи, че по обучение е машинен инженер, бил е шеф на Пожарна работа, където се е пенсионирал. След това е постъпил в Държавната комисия по сигурността на информацията, занимавал се с физическа, документална и индустриална сигурност. После е станал член на ДКСИ и е имал достъп до най-високо равнище класифицирана информация на Европейски Съюз и НАТО, като част от това равнище на достъп е касаело нуклеарната сигурност. Ганев разяснява, че не е забелязал да бил реализиран напън върху Бюрото за надзор на СРС.

Огнян Атанасов съобщи, че има 35 години трудов стаж в областта на Специалните разследващи средства и добави, че мандатът на Бюрото е бил сполучлив. Той сподели още, че в никакъв случай не е срещал усложнения при осъществяването на инспекции, както и че не е бил подлаган на напън.

Илко Желязков съобщи, че съгласно него няма спънка да се сътвори Регистър на СРС, който да регистрира разрешенията, отводите и инспекциите. Той изрази позиция, че в случай че бъде определен би основал по-обективно наблюдаване на процедурите за потребление на СРС.

Огнян Янакиев сподели пред комисията, че когато Бюрото е почнало работа са били подслушвани 4452 лица, а в този момент те са 2748. Той означи, че не са установени нелегално подслушвани публицисти.

Според Пламен Иванов все още законодателството подсигурява значително правата и свободите на жителите при използване на СРС. Той съобщи, че ще работи за това да се вкарат ясни и точки критерии за осъществяване на инспекции на съответните структури прилагащи СРС.

Депутатът от Българска социалистическа партия Славчо Велков разгласи по време на съвещание, че е получил публична информация от Бойко Рашков, съгласно която Янакиев, Атанасов и Ганев стотици пъти са отсъствали от работа в Бюрото, без уважителни аргументи. Досегашният ръководител и сегашен претендент Бойко Рашков удостовери тези данни, само че посочените в справката лица отхвърлиха информацията. Илия Ганев сподели, че ще търси правата си по правосъден ред.

Част от претендентите се съгласиха, че би трябвало да се сътвори Единен електронен указател за СРС, до който да има достъп по електронен път. Според тях обаче би трябвало да се подходи деликатно към тези дейности, поради опасността от хакери.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР