Парламентарната комисия по здравеопазване ще изслуша днес като извънредна точка

...
Парламентарната комисия по здравеопазване ще изслуша днес като извънредна точка
Коментари Харесай

Парламентарната здравна комисия също ще разгледа случая с починалото от левкемия дете

Парламентарната комисия по опазване на здравето ще изслуша през днешния ден като изключителна точка шефа на Националната здравноосигурителна каса, изпълнителния шеф на Изпълнителна организация " Медицински контрол ", изпълнителния шеф на болница " Царица Йоанна – ИСУЛ " и началника на Клиника по детска клинична хематология и онкология на болничното заведение. Повод за незабавно пренаредения дневен ред стана случая с лекувано от левкемия 6-годишно момиче в ИСУЛ и покриването на зародилите към лекуването суми за заплащане.

6-годишното дете умря през вчерашния ден. Въпреки разногласията и неяснотите към това кой и по какъв начин е трябвало да заплати за лекуването й, дали има закъснение на процедурите за покриване на средствата от здравната каса и така нататък, детето е получило лекуването и лечението, оперделена от лекуващите лекари в детската онкофхематология в София. От няколко дни обаче казусът провокира изострен спор за това дали касата заплаща навреме за осъщественото лекуване, до каква степен се бавят отговорите на заявките на заболели деца и съответно ли извършва функционалностите на Фонда за лекуване на деца, което пое неотдавна.

И през вчерашния ден от здравната каса обявиха, че по никакъв метод не е било възпрепятствано провеждането на лекуването на детето и то е приложено в избраните от лечебното заведение периоди и лечебна скица.

Проблемите идват от това, че дни преди гибелта на детето, от болничното заведение дават на родителите фактура на стойност 14 000 лева за покриване на влети медикаменти, които не са били платени към момента от касата. Тази стойност е трябвало да бъде планета от дарителската сметка на детето, каквато процедура има и при предходни сходни проблеми.

От касата пък дадоха да се разбере, че процедурата по отпущането на парите се е забавила, защото от ИСУЛ не са дали в точния момент документи за цени и разноски за лекарства. А след даването на тези данни, болничното заведение е поискала много по-различна сума от тази, дадена на родителите - 23 377.40 лева Касата е взела решение за покриване на желаните средства, само че поради разминаването е сезирала медицинския контрол за цялостна инспекция.

Днес ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето и на групата на ГЕРБ в Народното събрание Даниела Дариткова сподели, че ще инициира чуване по проблема и в здравната комисия.

" Няма недостиг на средства за лекуване на деца в чужбина. Ще поканя всички на съвещание на Комисията по опазване на здравето, ще изслушаме шефа на НЗОК и се надявам това да бъде от изгода на всички. Това ще даде опция, в случай че има недостиг на административен потенциал, той да бъде напълнен, тъй като недостиг на средства няма. Средствата за този тип лекуване се обезпечават от държавния бюджет, те не са от средствата, които са планувани за здравноосигурителни заплащания. По-скоро, би трябвало да се отпимизират административните процедури, с цел да може всяко дете да получи най-хубавото лекуване, което му се поставя на най-хубавото място ", съобщи в предаването " Здравей, България " на Нова телевизия.

Тя сподели, че по време на чуването ще се разбере още какви проблеми има по повод прекосяване активността на Фонда за лекуване на деца към здравната каса, какви са периодите за отговор на преписките и какво се случва.

В началото на днешното пленарно съвещание от левицата пък желаеха чуване на управлението на здравната каса и на медицинския контрол по случая в Народното събрание. И оповестиха, че поради административни " безобразия " детето не е получило навременно лекуване.

В отговор Дариткова съобщи, че чуване ще има, ще се открива има ли в действителност административни нарушавания, само че гибелта на дете, болно от нелечима болест, не би трябвало да се употребява с политически цели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР