Парламентарната комисия по здравеопазване не одобри промените в Закона за

...
Парламентарната комисия по здравеопазване не одобри промените в Закона за
Коментари Харесай

На ниво комисия: Лозенец няма да става педиатрична болница

Парламентарната комисия по опазване на здравето не утвърди измененията в Закона за лечебните заведения, предвиждащи преструктурирането на Университетска болница „ Лозенец “ и превръщането ѝ в национална педиатрична болница , съобщи БГНЕС.
След дълъг спор предлагането срещна поддръжката на едвам 11 народни представители, а други 11 гласоподаваха с „ въздържал “ се, с което то бе отхвърлено. Въпреки това законопроектът ще влезе за разглеждане на първо четене в пленарна зала, а здравният министър Кирил Ананиев, който остана сюрпризиран от днешното гласоподаване, съобщи, че тогава ще чака поддръжка от тях.
Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков отхвърли коментар след гласуването в комисия с аргумента, че ще изчака окончателното мнение на Народното събрание. Въпросът е от изключителна значимост за Алма матер, тъй като болница „ Лозенец “ е неговата учебно-клинична база, а факултетът по медицина и неговата акредитация са директно свързани с нея. Именно за това преподаватели и студенти показват своето безпокойствие от преструктурирането на болничното заведение, което съгласно тях може да се окаже съдбовно за техния факултет.
Промяната бе подкрепена само от ГЕРБ, и даже срещна отпор в лицето на " Обединени патриоти ", а аргументът за това бе, че не е обсъждана на съдружен съвет.
В съвещанието на комисията законопроектът бе показан персонално от министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, а с изключение на ректорът на СУ „ Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков, на съвещанието участваха шефът на болничното заведение проф. доктор Любомир Спасов, както и студенти от Медицинския факултет към университета.
По време на мотивирането на предлагането министър Ананиев акцентира, че следва да бъде изработен финансов разбор на разноските за преустройството на лечебното заведение, както и одит на настоящето му финансово положение. Здравният министър увери, че ще бъде издирван самостоятелен разговор с всеки член на медицинския екип, с цел да се отстрани общественото напрежение и подсигурява опцията експертите да се осъществят в същото или друго университетско заведения. „ Няма проблем за Медицинския факултет към СУ и неговите студенти. Учебно-клиничната база на УБ „ Лозенец “ се резервира. Нещо повече – ще се разшири клиничната си база с контракти с други академични лечебни заведения . Преподавателите ще запазят университетските си длъжности. Дипломите на всички студенти – сегашни и бъдещи, ще са изцяло годни и аналогични на всички студенти по медицина “, безапелационен бе министър Ананиев.
Според него и след смяната, акредитацията на образователното заведение ще се резервира до приключване на периода ѝ и няма спънка лекари в една университетска болница да са преподаватели в разнообразни висши образователни заведения.



На смяната се опълчи управлението на университета . Ректорът проф. Анастас Герджиков счита, че доста от значимите въпроси към момента нямат отговор. „ През последните дни нещата се концентрираха върху разногласието за акредитацията и дали тя ще бъде отнета, или не. Но този въпрос не е централен. Централният въпрос е по какъв начин ще действа факултета, в случай че загуби база или научен състав? “, счита проф. Герджиков. Той акцентира, че никой не е срещу разкриването на национална детска болница, само че това би трябвало да стане без унищожаването на болница „ Лозенец “ . „ Няма никакъв на практика метод да се резервира университетският състав на медицинския ни факултет, който се състои напълно от експерти от болница „ Лозенец “, в случай че се направи това преструктуриране “, безапелационен е проф. Герджиков. „ Този научен състав ще се разсипе “, добави той.
Според него, до момента в който няма ясна визия за смяната, както и тъкмо избрани стъпки за осъществяването ѝ, болница „ Лозенец “ не би трябвало да бъде преструктурирана. „ Моля ви, помислете деликатно за това, което ще извършите! “, прикани проф. Герджиков.
Отношение по тематиката взе и шефът на лечебното заведение проф. доктор Любомир Спасов. „ Персоналът и екипите са човешки същества. Вие ги трансферирате оттук-оттам, като че ли това не е от никакво значение за ориста на никого “, счита той. Проф. Спасов също прикани смяната да бъде осъществена едвам тогава, когато има цялостна идея за нея.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР