Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека отхвърли предложението

...
Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека отхвърли предложението
Коментари Харесай

Комисия в НС не прие вероизповеданията да съобщават за всяко дарение

Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на индивида отхвърли предлагането на "Обединени патриоти " вероизповеданията, на които е предоставена държавна дотация, да бъдат длъжни да уведомяват Дирекция "Вероизповедания " на Министерския съвет за всяко подаяние или завещание на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина.

Предложението беше отхвърлено с един глас "за ", един "против " и осем въздържали се, заяви "Фокус ". Гласуването беше на второ четене и следва измененията в Закона за вероизповеданията да влязат за гледане в пленарната зала.

Законопроектът бе импортиран с подписите на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Първоначално се предвиждаше да бъдат опростени задълженията на вероизповеданията към 31 декември 2018 година Впоследствие ПГ на ГЕРБ направи предложение сред двете четения за отсрочването им до 10 години. Друга част от промените планува дотацията, отпускана по държания бюджет да се разпределя от Българската православна черква за източноправославното изповедание и от Главното мюфтийство за мюсюлманското.

Според промените държавната дотация ще се дава и за българските православни църковни общини в чужбина. Досега дотация се предоставяше единствено на задгранични епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на Българската православна черква. Заложени са разпореждания, съгласно които оптималният размер на заплатата на свещенослужителите не трябва да надвишава междинната месечна заплата на наетите в икономическа активност "Образование ". Досега заплатата не биваше да надвишава тази на педагогичен експерт. За чиновниците на религиозни институции не е планувана смяна и заплатата не трябва да надвишава тази на наетите в публичния бранш. Изключение от тези условия вършат управителните органи на вероизповеданията.

Промените плануват още държавната дотация да остане в размер на 10 лева за самоопределило се лице към вероизповеданията с над 1% от преброените лица в страната. За останалите вероизповедания се резервира правилото дотацията да не бъде по-малка от 15 млн. лв..
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР