Парламентарната комисия по външна политика прие проект на декларация относно

...
Парламентарната комисия по външна политика прие проект на декларация относно
Коментари Харесай

Комисията по външна политика прие декларация за присъединяването ни към Шенген

Парламентарната комисия по външна политика одобри план на декларация по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство . Текстът с вносители „ Българска социалистическа партия за България “ беше подсилен с 13 гласа „ за “, двама гласоподаваха „ срещу “. 

В претекстовете на декларацията се напомня, че страната ни е почнала работа по присъединението си към Шенгенското пространство през 2008 г ., като още през 2011 година е била приета готовността й да ползва напълно достиженията на правото от Шенген, само че по разнообразни аргументи присъединението й дружно с Румъния е отлагано повече от 10 години.

Към момента България на процедура извършва напълно достиженията на правото от Шенген, като се изключи издаването на шенгенски визи, което е обвързвано с условието за официално участие в Шенген. От 2010 година България е обвързвана и обменя информация в Шенгенската осведомителна система, от 1 август 2018 година се употребява и последната функционалност на системата — сигналите за отвод за влизане на жители на трети страни.

Налице е чудесно полицейско съдействие с сътрудниците. Независимо, че към момента не е пълновръстен член на Шенген, България споделя отговорностите по застраховане естественото действие на Шенгенското пространство и способства солидарно за високото равнище на сигурност на европейските жители, се споделя още в претекстовете на декларацията. 

В текста се показва още, че са налице всички предпоставки България да стане част от Шенгенското пространство от началото на 2023 година с обединен акт, отнасящ се до всички граници — сухопътни, въздушни и морски, което би имало неотложен осезателен резултат във връзка с облекчаването на транспортните връзки за целия Европейски съюз и съответно на прекосяването през граничния контролно-пропускателен пункт с Гърция и Румъния.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР