Парламентарната комисия по социална политика реши да изпрати в историята

...
Парламентарната комисия по социална политика реши да изпрати в историята
Коментари Харесай

Край на трудовата книжка, отива в компютъра

Парламентарната комисия по обществена политика реши да изпрати в историята трудовата брошура. По предложение на някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов от Демократична България депутатите гласоподаваха хартиеният документ, който съдържа целия ни трудов стаж през годините, да бъде вкаран в електронен указател.

Вместо трудова брошура ще имаме " обединен електронен трудов запис ", взеха решение 15 народни представители, като двама се възпротивиха на нововъведението.

В претекстовете към законопроекта Божанов и група депутати от Демократична България показват, че ще има електронен указател на заетостта, който ще се поддържа от Агенцията по заетостта. В него щели да се вписват всички данни от трудовата брошура, като чиновниците ще имат право на цялостен достъп до трудовото си досие.

" Трудовата брошура от дълго време трябваше да е отпаднала ", съобщи Божанов. Според него електронното водене на данните имало на практика изгоди за работодателя и служащите, цитира го Българска телеграфна агенция.

От Министерството на труда и обществената политика обаче имат забележки към законопроекта. Заместник-министърът Емил Мингов беше безапелационен, че тематиката за промени по въпроса за трудовата брошура би трябвало да се разиска във формата на Националния съвет за тристранно съдействие.

От КНСБ също показаха терзания по отношение на някои текстове в законопроекта, само че показаха, че е належащо електронната трудова брошура да стане факт.

От ГЕРБ-СДС и " Българска социалистическа партия за България " показаха кардинална поддръжка, само че депутатите от двете обединения споделиха, че е належащо сред първо и второ четене да се уточняват текстовете.

 Заместник-министърът Надя Клисурска и служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров
Заместник-министърът Надя Клисурска и служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров
Снимка: БТА

Иван Матев от " Продължаваме Промяната " пък направи съпоставяне със спестовните книжки. По думите му, щом към този момент няма спестовни книжки, не разбирал за какво е нужна и хартиената трудова брошура.

Понеже в учебните заведения към този момент имало електронни дневници, нямало проблем трудовата брошура също да е електронна, нямат нищо срещу и от " Български напредък ", по думите на Даниела Дашкова.

" Възраждане " не поддържа законовата смяна, съобщи депутатът Георги Георгиев. Той посочи, че не вижда никакви усложнения в потреблението на трудовата брошура, с цел да се постанова да бъде отменяна.

Трудовата брошура е формален удостоверителен документ за вписаните в нея условия, свързани с трудовата активност на служащия или служителя. При постъпване на работа служащият или служителят е задължен да показа на работодателя трудовата си брошура.

Тя се съхранява от служащия или служителя, който е задължен да я показва на работодателя при поискване, както и за регистриране на нови условия в нея. В трудовата брошура се вписват всички персонални данни за служащия или служителя, както и типа на трудовото му правно отношение, времето, което му се признава за трудов стаж, изплатените компенсации при прекратяването на трудовия контракт. 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР