Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроект

...
Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроект
Коментари Харесай

Приеха законови промени по Конституцията за определяне на служебен премиер

Парламентарната комисия по правни въпроси одобри на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската национална банка (БНБ), свързани с признатите промени в Конституцията по отношение на опциите за назначение на длъжностен министър председател. Поправките в Закона за Българска народна банка са импортирани от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. 

Комисията се събра по време на отмора на пленарното съвещание.

С предлаганите промени целим да приведем в сходство Закона за Българската национална банка с признатите промени и допълнения на Конституцията на Република България (обн. Дъждовни води, бр. 106/22.12.2023 г.), написа в претекстовете на вносителите. Следва шефът и подуправителите да имат опция да правят и друга активност, с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността й, единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за длъжностен министър-председател, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени.

С изменението в преходни и заключителни разпореждания целим да приведем в сходство и Закона за Омбудсмана с признатите промени и допълнения на Конституцията на Република България (обн. Дъждовни води, бр. 106/22.12.2023 г.). Следва омбудсманът и заместник-омбудсманът да имат опция да заемат платена служба единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за длъжностен министър-председател, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени, показват вносителите.

Предлагаме промени и в Закона за Сметната палата с признатите промени и допълнения на конституцията на Република България (обн. Дъждовни води, бр. 106/22.12.2023 г.). Следва ръководителят и заместник-председателите да имат опция да заемат платена служба единствено когато са назначени за длъжностен министър-председател. В случай че те бъдат назначени за длъжностен министър-председател, същите ще имат опция да употребяват неплатен годишен отпуск за интервала, в който са назначени, като след освобождението им не престават мандата, за който са определени, написа още в претекстовете към законопроекта.

Петър Петров от „ Възраждане “ означи, че измененията са импортирани през днешния ден. Ние сме срещу това да бъде обсъждан законопроект, по който не са изтекли периодите най-малкото за мнения, без значение от това какъв брой е обемен, съобщи той и прикани да гласоподават „ срещу “ този дневен ред. 

Имахме безусловно половин час да се срещнем с препоръчаните текстове, уточни Гроздан Караджов от „ ИТН “. По думите му който и да е писал това, е „ възприел правилото, че в случай че променим съответните специфични закони и им разгадаем да бъдат длъжностен министър-председател, то това ще реши казуса “. Проблемът обаче се корени в Конституцията, счита Караджов и цитира член 68, където по думите му е уредена несъвместимостта. Той уточни и решение на Конституционния съд, че всички публично-правни длъжности влизат включително.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР