Парламентарната комисия по правни въпроси отказа да разгледа промените в

...
Парламентарната комисия по правни въпроси отказа да разгледа промените в
Коментари Харесай

Промените в Закона за горите отложени от правната комисия в НС

Парламентарната комисия по правни въпроси отхвърли да прегледа измененията в Закона за горите, препоръчани от ГЕРБ и „ Обединените патриоти “. Депутатите извадиха точката от дневния си ред с аргумента, че корекциите в нормативния акт първо би трябвало да бъдат прегледани от сътрудниците им в Комисия по земеделие и храни, която в тази ситуация е водеща.

Поправките са от основно значение за развиването на зимния туризъм в България. Срещу тях към този момент се оповестиха „ зелените “, които от години стопират всевъзможни капиталови планове в планините. Източници на „ Труд “ обясниха, че някои от депутатите в правната комисия са се поддали още веднъж на натиска на „ еколозите “ и по тази причина точката е била оттеглена.

Измененията в Закона за горите разрешават модернизирането на ски зоните, които се намират в горските територии и Природните паркове. Те не касаят дестинациите в Националните паркове „ Пирин “, „ Рила “ и „ Централен Балкан “, които са под опеката на Министерство на околната среда и водите и се ръководят по друга нормативна уредба.

Без поправките, да вземем за пример, Витоша ще продължи да тъне в съсипия, останалите дестинации в планините няма да могат да се модернизират и България още веднъж ще остане без съвсем никакъв зимен туризъм. Любителите на ски спорта отново ще вървят единствено в Банско, Пампорово и Боровец, а тези, които имат финансова опция, ще прекарват зад граница зимните си ваканции.

В този капан страната е вкарана през 2012 година от „ зелените “, като под техния напън са признати рестриктивни корекции в Закона за горите. Текстовете на „ еколозите “ в действителност не разрешават каквато и да е рационализация на лифтове и ски писти. Вместо облекчение за вложителите преди 6 години тогавашният парламент залага комплицирани и скъпи административни процедури за всеки, който желае да влага в зимен туризъм.

Например сегашният притежател на оборудванията на „ Витоша “ няма по какъв начин да ги модернизира, тъй като единствено за начало би трябвало да даде 40 милиона лв., с цел да промени статута на земята от горска в урбанизирана, без да се трансформира собствеността й. Това е едно от изискванията, с цел да могат да се подменят фундаментите на в този момент съществуващите лифтове и трасират ски пистите. Дори и да се направи промяната на статута, терените ще останат държавни, което е стопански парадокс. Според специалисти, в целия свят няма да се откри вложител, който да вложи парите си у нас, до момента в който рестрикциите на „ зелените “ работят в Закона за горите.

Какво трябваше да прегледат народните представители

Общо три са основните промени в нормативния акт. Първата промяна е в член 54, алинея 1, точка 6. В момента тя гласи следното: ал 1. Право на градеж върху поземлени парцели в горски територии без смяна на предназначението на територията се учредява за създаване на: т. 6. станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими градежи по Закона за устройство на територията, в това число за потребностите на главен ремонт, реорганизация, замяна и/или рационализация – за период до 20 години;
След измененията точка 6 ще наподобява по този начин: ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, в това число за потребностите на главен ремонт и реорганизация на съществуващите такива.

Втората смяна визира член 73, алинея 1, точки 6 и 7, както и алинея 6. Сега текстът е на алинея 1 е: Промяна на предназначението на поземлени парцели в горски територии се позволява за: т. 6 създаване на стълбове за лифтове и влекове, както и на основи на уреди от ветрогенераторни и фотоволтаични паркове, т. 7 създаване на ски писти.
С измененията точка 6 в алинея 1 се трансформира по този начин: основи на уреди от ветрогенераторни и фотоволтаични паркове (тоест стълбове за лифтове и влекове отпада – б.а.). Точка 7 се анулира, както и алинея 6.
Третата промяна е, че в преходните и заключителни разпореждания се анулира алинея 3 от параграф 79. Тя е директно обвързвана с алинеяа 6 от член 73 на Закона за горите. Тъй като алинея 6 отпада, към този момент няма потребност и от алинея 3 в преходните и заключителните разпореждания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР