Парламентарната комисия по правни въпроси излезе със становище, че Върховният

Парламентарната комисия по правни въпроси излезе със становище, че Върховният ...

За разлика от кабинета правната комисия подкрепи различна инстанция за актовете на властта.Парламентарната комисия по правни въпроси излезе със становище, че Върховният административен съд (ВАС) може да разглежда делата срещу актовете на изпълнителната власт само като втора инстанция, а първото произнасяне по тях може да се даде на друг - нов административен съд. Идеята бе подкрепена от всички - 11 гласа, без депутатите от левицата - 6 гласа.

Становището бе прието във връзка с образувано пред Конституционния съд дело по искане на пленума на ВАС. Конституционните съдии трябва да разтълкуват чл. 125, ал. 2 от основния закон, т.е. дали разпоредбата задължава ВАС да се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите като първа инстанция.

Днешното решение на правната комисия не е изненадващо, след като вносителите на законопроект за създаване на Централен административен съд, който да гледа делата срещу актове на Министерския съвет и министрите, са председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) и заместникът му Християн Митев (Обединени патриоти).

По-рано през деня кабинетът застъпи противоположното становище - само ВАС може да се произнася по всички техни актове и като първа, и като втора инстанция. Според Кирилов решението си комисията не е форма на разнобой с Министерския кабинет. По думите на председателя на правната комисия било нормално кабинетът да настояват за тази компетентност, която

отговаря по достойнство на позицията на правителството и министрите.

Той обаче обясни, че може да се зачете Конституцията и статуса на изпълнителната власт и когато ВАС разглежда актовете ѝ само като последна инстанция.

Пенчо Милков от БСП заяви, че според него и съпартийците му Конституцията е ясна и регламентира, че ВАС разглежда актовете на изпълнителната власт и като първа, и като втора инстанция. Основният закон не дава възможност друг орган да се произнася като първа инстанция и депутатите от Левицата не могат да приемат становището, предложено от комисията.

Становището на правната комисия съвпада с позицията на върховните съдии във ВАС. Според тях не трябва съдът да е и първа, и втора инстанция по актовете на изпълнителната власт и затова сезираха Конституционния съд. Текстът в основния закон гласи: "Върховният административен съд (ВАС) ce произнася по споровете за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закон."

Мнението на Васил Петров, доктор по административно право и съдия в Софийския районен съд, по предложения от управляващите законопроект четете тук - Централен административен съд - противоконституционно решение на проблем с неясни размери.

Източник: dnevnik.bg