Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на

...
Парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на
Коментари Харесай

Законът на ГЕРБ за бежанците падна в парламентарна комисия |

Парламентарната комисия по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на гражданите отхвърли оферти от ГЕРБ законопроект за изменение на З акона за убежището и бежанците с 5 гласа " за ", 0 " срещу " и 9 " въздържал се ".

Според законопроекта на Десислава Атанасова и група народни представители от ГЕРБ-СДС, настаняването на украинските бежанци би трябвало да е в общински парцели и жилища, а наемите и режийните разноски да се покриват от държавния бюджет. Срокът за настаняване е 12 месеца и може да бъде удължаван с още 6. В общините пък следва да се провеждат пунктове, на които да се подават всички документи за работа, здравни и обществени грижи, за кандидатстване за детски градини, ясли и учебни заведения, както и за записване на курсове по български език.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС показа законопроекта. Той съобщи, че страната би трябвало бързо да обработва документите на влизащите в страната. Чолаков изиска ръководещите да поддържат предлагането им на първо четене, а преди второто да се създадат нужните корекции. Той изрази вяра, че четворната коалиция ще прояви този толеранс и ще поддържа предлагането на парламентарната му група.

Председателят на комисията проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ разяснява, че идеята за общините е добра, но тя не би сработила без целенасочена държавна политика по настаняването на бежанците. 

" Отнасяме се към бежанците от Украйна по друг метод. Дали е вярно няма да разясня ", добави той.

От Държавната организация за бежанците обявиха, че нормативните актове не са методът, по който страната ще реагира на рецесията. 

Васил Стефанов от " Продължаваме промяната " съобщи, че предлагането не дава отговор на условията на директивата на Европейски Съюз. Той сподели още, че освобождаването от такси би сложило украинските бежанци в по-привилегирован режим от българските жители.

От Движение за права и свободи разясниха, че тактиката на ръководещите е да бъдат контра на опозицията и да блокират всяко едно предложение, идващо от тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР