Парламентарната комисия по отбрана подкрепи законопроект за изменение и допълнение

...
Парламентарната комисия по отбрана подкрепи законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Комисията по отбрана подкрепи промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите

Парламентарната комисия по защита поддържа законопроект за изменение и допълнение на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите . " За " гласоподаваха 11 народни представители, двама - с " въздържал се ". Вносител на законопроекта е ръководителят на " Възраждане " Костадин Костадинов и група народни представители.

Със законопроекта се уголемява опцията на военноинвалидите и военнопострадалите да употребяват профилирани институции за даване на обществени услуги. Увеличава се и помощта за телефонна услуга, като задачата е да се ускори грижата на страната върху засегнатата група, предвид на засиления обществен напън върху тези членове на обществото, вследствие на финансовата рецесия. Това се показва в претекстовете на законопроекта.

Според претекстовете с препоръчаните промени се обрисуват съответните ограничения , които е належащо да се осъществят, с цел да се отстранен избрани бариери пред общественото включване и равноправната интеграцията на военноинвалидите и военнопострадалите.

Военноинвалидите и военнопострадалите в България - тази характерна група хора с увреждания - български жители, потърпевши и инвалидизирани при осъществяване на своите войнски конституционни отговорности. Безспорно е, че те се намират несправедливо на най-ниското обществено равнище с най-ниски пенсии и обществени придобивки и с безпричинно ниско качество на живот, имайки поради че са дали здравето и живота си в работа на страната си и са рискували всичко в тази посока, се показва още в претекстовете. Понастоящем това са общо към 4000 души, по данни на Национален осигурителен институт. Към сегашния миг заради сегашната нормативна уредба те посрещат изключително тежко икономическите условия. Същите получават доста ниски пенсии за военноинвалидност, в множеството случаи несъчетани с добавка на обществена пенсия, в случай че нямат трудов стаж (поради събитието, че са станали инвалиди по време на наборната си военна работа, т.е. не са имали трудов стаж преди това), прибавят вносителите на законопроекта.

Настоящите промени и допълнения на Закона за военноинвалидите и военнопострадалите ще запълни до момента основаната празнина във връзка с правата на тази характерна категория хора с увреждания и български жители, ще им даде опция за покачат нищожния витален стандарт, който те имат сега, ще покачат здравния, обществения, трудовия и публичния им статус, ще се решат значително техни проблеми, като се изрази публичното и държавническото отношение към тях и тяхната жертва и всеотдайност за Род, Народ и Държава, се показва в претекстовете на законопроекта.

Според вносителите следва да се сътвори опция за осъществяване на действителни дейности по посрещане на потребностите на военнопострадалите и военноинвалидите — както посредством обновяване на активността на консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите и военнопострадалите към Министерски съвет, по този начин и посредством основаването на отдел в дирекция „ Социална политика и военно-патриотично образование ” в МО.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР