Парламентарната комисия по околната среда и водите прие на първо

...
Парламентарната комисия по околната среда и водите прие на първо
Коментари Харесай

И комисията по околната среда и водите прие проекта за държавен бюджет

Парламентарната комисия по околната среда и водите одобри на първо четене плана за държавен бюджет, препоръчан от Министерския съвет с 12 гласа "за ". Седем народни представители бяха срещу.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов уточни, че за запазване и прилагане на съставените елементи на околната среда в бюджета са заделени 26,8 млн. лева За оценка, ръководство и запазване на водите са планувани 6,9 млн.лв., като средствата са ориентирани за попречване и понижаване на въздействието от индивида върху повърхностните и подземните води. За ръководство на отпадъците и запазване на почвите са заделени 3,4 млн. лева, сподели министърът и добави, че задачата е увеличение на количеството преработване и уползотворяване на отпадъците и подготовка за преход към кръгова стопанска система. За понижаване на нездравословните излъчвания и повишение на качеството на атмосферния въздух в бюджета има 1,8 млн. лева, а за запазване, подсилване и възобновяване на екосистеми и местообитания са отделени 9,1 млн.лв.

Бюджетът за поддържането на националната система за мониторинг на околната среда и застраховане на информираността е 10,3 млн. лева, а средствата за Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда /ПУДООС/ са на стойност 63,9 млн.лв. От тези пари най-големият бранш е секторът "Води " с 39 млн.лв., за бранша "Управление на отпадъците " са планувани 18,5 лева, като измежду целите са довършването на депата за твърди битови боклуци, рекултивация на остарели общински депа и екологосъобразно неутрализиране на излезли от приложимост пестициди и други препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност.

По Оперативна стратегия "Околна среда " /ОПОС/ през 2020 година са планувани действия на обща стойност 404,5 млн. лева, сподели Димов и уточни, че в областта на водите ще бъдат ориентирани 191,4 млн. лева, в областта на отпадъците - 98,1 млн. лева, а за предпочитана ос "НАТУРА 2000 - биоразнообразие " - 15,7 млн. лева За предварителна защита и ръководство на риска от наводнения и свлачища има 29 млн. лева, а за възстановяване на качеството на въздуха - 62 млн. лева

За рекултивацията на депа ще има средства и в ОПОС и в ПУДООС, като изискванията ще бъдат едни и същи, сподели министър Димов в отговор на депутатски въпрос. Той уточни, че се чака тази или идната седмица да бъдат публично оповестени изискванията за рекултивация на депа по стратегия ОПОС. С ресурса, който е ориентиран за тази активност в ОПОС и ПУДООС, Министерство на околната среда и водите ще покрие нуждата от средства за всички депа, които са в наказателната процедура против страната, сподели още Димов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР