Парламентарната комисия по образованието и науката прие на първо четене

...
Парламентарната комисия по образованието и науката прие на първо четене
Коментари Харесай

Комисията по образование подкрепи забраната за наргилета на закрито

Парламентарната комисия по образованието и науката одобри на първо четене измененията в Закона за здравето, с които се предлага въвеждането на възбрана за пушене на наргиле на закрито, съобщи БГНЕС.
Текстовете се разискват още от 2017 година, а законодателната самодейност е на група депутати от „ Обединени патриоти “, отпред с водача на НФСБ Валери Симеонов.
Предложението е направено главно поради здравето на децата и подрастващите, като планува възбраната да обхване всички наргилета, без значение дали са цялостни с тютюн или плодови смеси.
В своите претекстове вносителите са безапелационни, че пушачите на наргиле вдишват същите нездравословни субстанции каквито и пушачите на елементарни цигари. Освен тях обаче, въгленът, който разпалва сместа за пушене, ускоряват вредите за човешкото здраве. Времето също има значение – една цигара се пуши за към 5 минути, до момента в който при наргилето може да трае към 40 минути.
Подкрепа за измененията заявява заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. „ Всички законодателни начинания, които са свързани с това младежите да имат добър образец за подражателство и да не са подвластни, нашето министерство ги поддържа “, съобщи Сачева след съвещанието на комисията.
Тя обаче подсети, че въпросът за контрола е сложен и не е единствено в областта на просветителното министерство. „ По принцип в зоните към учебните заведения не би трябвало да има продажба на алкохол и цигари, само че тук е належащо по-голямо съдействие с общините ", счита Сачева. Според нея ролята на министерството е освен подкрепяща, а е обвързвана и с подобряването на информираността на децата.
От МОН обаче припомнят – своята роля за това би трябвало да имат и родителите.
По-висок надзор желаеха от съдружие „ България без пушек “. Неговият ръководител доктор Маша Гаврилова изрази поддръжка за концепцията към възбраната за пушене на закрито да бъдат прибавени и наргилетата, само че настоя това да важи и за електронните цигари. „ Не тези, които са нагреваемите, тъй като те са тютюневи произведения и по принцип си влизат в възбраната.
Ние предлагаме в закона да се споделя „ възбрана за пушене на тютюневи и обвързваните с тях произведения “, изясни тя. Според нея би трябвало да бъдат разширени и пълномощията на някои контролни органи, измежду които БАБХ, Инспекцията по сигурност на труда и органите на Министерство на вътрешните работи.
Законопроектът към този момент получи поддръжка от Комисията по опазване на здравето, която е водеща в разглеждането му. Предстои да влезе за разискване и в пленарна зала
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР