Парламентарната комисия по културата и медиите одобри проектобюджета за 2023

...
Парламентарната комисия по културата и медиите одобри проектобюджета за 2023
Коментари Харесай

Комисията по културата и медиите одобри проектобюджета за 2023 година


Парламентарната комисия по културата и медиите утвърди проектобюджета за 2023 година. В разискванията участваха генералните шефове на Българското национално радио и Българската национална телевизия Милен Митев и Емил Кошлуков. 

За следващ път беше подложен въпросът за потребността от съответно финансиране на публичните медии и за възнагражденията на работещите в тях. Генералният шеф на Българското национално радио Милен Митев акцентира пред депутатите, че за последните 15 години публичното радио е изгубило близо 1/3 от финансирането си. В проектобюджета на радиото за 2023 година са  заложени спомагателни малко над 3 190 000 лева за 10-процентно нарастване на заплатите. 

" Ако вместо 4 милиона, да вземем за пример, получим 7 към бюджета си, ще можем да осъществяваме 20-процентно нарастване. Едни към 5 милиона в допълнение в региона на финансовите разноски ще ни разрешат да мислим умерено за бъдещето и да се развиваме във всяка една област като в действителност софтуерен водач след медиите, а не постоянно да догонваме като изоставащ ", разяснява Митев. 

" Ако малкия екран има пари и стратегически проект, който съгласно мен и страната би трябвало да зададе до някъде, в смисъл на публицистична самостоятелност за национални цели,  тогава може да определим бюджет, който да е потребен освен за нас като телевизия, а и за страната ", съобщи генералният шеф на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

" Възнагражденията и обезпечаването на публицистите изобщо е поощряване на публицистиката - професионалната публицистика пред непрофесионалното разпространяване на информация от блогъри, инфлуенсъри. Ние като страна би трябвало да влагаме в това ", безапелационен е генералният шеф на Българската телеграфна организация Кирил Вълчев.

Надеждите са свързани с реализиране на съответно финансиране на публичните медии в бюджета за 2024 година, чието разискване се чака наесен.

 Генералните шефове на Българска телеграфна агенция, БНР и БНТ- Кирил Вълчев, Милен Митев и Емил Кошлуков, фотография: Българска телеграфна агенция

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР