Парламентарната комисия по култура и медии одобри внесеното от ГЕРБ

...
Парламентарната комисия по култура и медии одобри внесеното от ГЕРБ
Коментари Харесай

Парламентарната комисия по култура и медии реши Сметната палата да извърши одит в БНР

Парламентарната комисия по просвета и медии утвърди импортираното от ГЕРБ предложение да бъде предоставено на Сметната палата осъществяването на одит в Българското национално радио.

Проверката ще обхване интервала 1-ви януари 2017-а - 30-и септември 2019 година Депутатите направиха промяна в крайния период за внасяне в Народното събрание на окончателния отчет на Сметната палата след одита. Това би трябвало да стане до 31-ви януари 2020 година, а не до 31-ви декември 2020-та, както предвиждаше първичният план на решението.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков изясни пред депутатите какво ще обгръща одитът: "Ще проверим законосъобразността на управническите решения както на генералния шеф на радиото, на двамата генерални шефове, защото това включва интервала на двама генерални шефове, по този начин също и на Управителния съвет, несъмнено, от позиция на осъществяването на бюджета, който е възложен на радиото в неговите три съставния елемент: разноски за хонорари, включително както по трудови правни отношения, по този начин и по извънтрудови правни отношения, разноските за прехрана и финансовите разноски, които са свързани с придобиване на разнообразни активи ".

Един от вносителите на плана - Красимир Ципов от ГЕРБ, изясни пред БНР по какъв начин е определен интервалът на одита: "Обикновено срокът е за съответната календарна година или предходните няколко календарни години. В полемика сред народните представители от парламентарната група на ГЕРБ взехме такова решение да се ревизира от 2017-та началото до края на септември тази година ".

По-рано ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че одитът на Сметната палата в БНР ще ревизира особено по какъв начин е решен въпросът с музикалните сформира на радиото.

Проектът за решението за инспекция импортиран от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатите Александър Ненков и Красимир Ципов на 20 септември. В същия ден министър-председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в Народното събрание: "Ще помоля нашата парламентарна група, като ръководител на партията, незабавно да се причисли към тази анкетна комисия, която желаят сътрудниците от Българска социалистическа партия. Нещо повече, пленарната зала да одобри решение Сметната палата като най-независим висш орган да влезе и да ревизира цялото ръководство на Националното радио до момента ".

Асоциацията на европейските публицисти - България провежда през днешния ден в 12 часа акция в поддръжка на свободата на словото и с искане за осъществяване на интернационално следствие на проблема със прекъсването на излъчването на сигнала на стратегия "Хоризонт " на Българското национално радио за пет часа на 13 септември тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР