Парламентарната комисия по конституционни въпроси ще разгледа промените в основния

...
Парламентарната комисия по конституционни въпроси ще разгледа промените в основния
Коментари Харесай

Ресорната комисия гледа на второ четене промените в Конституцията

Парламентарната комисия по конституционни въпроси ще прегледа измененията в главния закон на второ четене. На съвещанието се чака текстовете да бъдат прецизирани. Част от измененията са свързани с реформирането на правосъдната система и с ограничението на пълномощията на президента при съставянето на длъжностен кабинет, предава БНР. 

Към момента единствената сигурна корекция, която отпада от в началото импортираните, е тази за националния празник. ГЕРБ се отхвърлиха от концепцията си да го сменят от 3 март на 24 май. В промените на главния закон се планува, при назначение на служебно държавно управление, министър председателят да се избира всред ръководителите на националното заседание, на Българска народна банка и на Конституционния съд. Вносителите към този момент дадоха поръчка, че този кръг от хора най евентуално ще се разшири. Обсъжда се и опцията хора с двойно поданство да могат да бъдат избирани за министри.

В резултат на извършените публични разисквания в отрасловата комисия редакции се чакат и в текстовете, свързани с самостоятелната конституционна тъжба. Всеки съд по своя преценка, или по искане на страна в развой, ще може да се отнася непосредствено към Конституционния съд. Висшият правосъден съвет да бъде разграничен на два обособени съвета - съдийски и прокурорски, само че вносителите на конституционните промени би трябвало да намерят форма, под която те да организират взаимни съвещания по общи въпроси за съда и прокуратура.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР