Парламентарната комисия по енергетика ще обсъжда следобед състоянието на свободния

...
Парламентарната комисия по енергетика ще обсъжда следобед състоянието на свободния
Коментари Харесай

Парламентарната енергийна комисия обсъжда днес цената на тока за индустрията


Парламентарната комисия по енергетика ще разисква следобяд положението на свободния пазар на електрическа енергия. Това е следващото разискване по тематиката, откакто национално представителните работодателски организации реагираха остро на периодическите скокове на цената на електричеството на Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/. Те упрекнаха НЕК в манипулиране на цените на свободния пазар на електрическа сила.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази изрично противоречие с изказванията на бизнес организациите. Според нея борсата работи доста добре и посъветва индустриалците да подписват дълготрайни контракти, а да не доставят огромни количества от нужната им електрическа енергия от платформата " Ден напред " на БНЕБ.

Според изпълнителният шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Константин Делисивков обаче протичащото се на пазара не е обикновено. “Ако съпоставим цените от последните дни с тези от една година обратно по същото време, виждаме, че има забележителен растеж - повече от 2,5 пъти, което ще унищожи промишлеността в България. Виждаме, че или механизмът, по който борсата прави цените, не дава отговор за мащабите и характерностите на нашия пазар, или има пазарни операции “, разяснява Делисивков по БНР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР