Парламентарната комисия по енергетика реши на членовете на КЕВР да

...
Парламентарната комисия по енергетика реши на членовете на КЕВР да
Коментари Харесай

Намаляват членовете на КЕВР от 9 на 5 |

Парламентарната комисия по енергетика реши на членовете на КЕВР да бъдат понижени от 9 на 5.

Бяха прегледани два законопроекта за изменение на Закона за енергетиката. Единият, импортиран от ръководещата коалиция, а другият - от " Възраждане ".

С 12 ласа " за " и 6 " срещу " депутатите одобриха законопроекта на болшинството, който планува редуцирането на комисарите в енергийния регулатор. Според претекстовете на вносителите чрез препоръчаната смяна се усъвършенства численият състав на комисията като самостоятелен колегиален орган и ще бъдат осъществени обилни финансови икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно застраховане на комисията.

Делян Добрев от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили обаче бе безапелационен, че същинската цел на законопроекта на ръководещите е да се вземе контролът над КЕВР.

Според Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия дали хората ще бъдат 5, 7 или 9, не оказва въздействие върху независимостта на институцията. Той изясни, че е работа на болшинството да обезпечи подобен орган, който да е самостоятелен, и броя няма значение.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи съобщи, че няма да поддържа този законопроект. Той означи, че не е очаквал, че новите ръководещи ще наподобяват в дейностите си толкоз доста на предходни държавни управления. По думите му опитите да бъдат овладени всички самостоятелни институции не престават.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " съобщи, че е наслаждение да се следи театралното държание на Рамадан Аталай. По думите му в България регулатори няма и не е имало до неотдавна и задачата им е още веднъж да има такива.

Заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов съобщи, че Министерство на енергетиката участва на комисията, с цел да разбере какъв ще бъде съставът на КЕВР. Той акцентира, че се надява да отпаднат партийните квоти в самостоятелния орган и уточни, че не желае министерството да въздейства на регулатора.

На това възразиха от ГЕРБ и показаха, че няма партийни квоти и приканиха да прочетат Закона за енергетиката.

Комисията по енергетика отхвърли предлагането на " Възраждане ", в който се предлагаше пълномощията на КЕВР да могат да бъдат прекъснати предварително и преди приключване на нейния петгодишен мандат по решение на Народното събрание, в това число и при несъблюдение на нейните отговорности за самостоятелност, безпристрастност, професионализъм, честност, поредност, гласност и бистрота.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР