Парламентарната комисия по енергетика прие решение да се поднови строителството

...
Парламентарната комисия по енергетика прие решение да се поднови строителството
Коментари Харесай

Министерството на енергетиката със срок до октомври да изготви конкурсна процедура за инвеститор в АЕЦ "Белене"


Парламентарната комисия по енергетика одобри решение да се възобнови строителството на АЕЦ „ Белене ”, съобщи кореспондент на БГНЕС. С гласовете на депутатите беше дадена „ зелена светлина ” на Министерството на енергетиката да приготви конкурсната процедура за стратегически вложител и да го показа най-късно до 31 октомври. Изрично се споделя, че страната няма да дава гаранции, състезанието ще бъде на пазарен принцип.

Депутатите разгледаха и отхвърлиха и импортираното предложение от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дружно с група на народни представители, с което се упорства да отпадне мораториумът на Народното събрание от 29.03.2012 година

Двете решения ще бъдат прегледани на следващия ден в пленарна зала като първа точка в дневния ред на депутатите. Участие в дебата взе енергийният министър Теменужка Петкова.

Най-сигурният позитивен сигнал за вложителите е когато държавното управление и Народното събрание са на едно мнение. Трябва ясно да кажем, че стоим зад този план и ще стоим зад него най-малко идващите 10 години, означи депутатът от Българска социалистическа партия за България и някогашен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Генов. Неговият съпартиец Жельо Бойчев е безапелационен, че изискването да няма държавни гаранции се връзвали ръцете на министъра при търсенето на претендент.

Депутатите би трябвало да намерим най-оптималния вид, с цел да не загробим в допълнение българския поданик. Всички би трябвало да бъдем доста внимателни, безапелационен Александър Ненков от ГЕРБ.

В момента обстановката за АЕЦ „ Белене “ е доста по-различна от 2012 година, когато Народното събрание наложи мораториум. Трябва обаче да имаме изясненост какво се случва с плана, какви вложители са декларирали интерес. Искаме претендентите да бъдат излъчени на пазарен принцип. Нека да се организира транспарантна процедура и да вземем тогава решение за бъдещето на централата, съобщи депутатът от „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи означи, че колкото повече се задълбочава този спор, толкоз повече излиза, че от депутатите не зависело нищо. Според него и през 2012 и сега депутатите са превърнати в заслон, а решенията се взимали от Борисов. „ Ако продължавате да разбърквате чекмеджето в бранш енергетика, толкоз повече ще страда страната. Без изясненост, почваме нов план със остарели кръпки. Движение за права и свободи няма по какъв начин да поддържа този план. Освен това, има нови сили, нови технологии, които демонстрират, че този план няма да се осъществя “, предизвестява депутатът. Той насочи остра рецензия към премиера, че не е пристигнал в Народното събрание да изясни тъкмо какво са си споделили с Владимир Путин в Москва.

Пламен Христов от „ Воля “ също съобщи, че ще гласоподават за рестартирането на плана.

[b]Варианти пред държавата[/b]

Два са вероятните сюжети за АЕЦ „ Белене ” съгласно заложения отчет на Министерството на енергетиката. Единият – планува построяването със стратегически вложител и най-малко 34% дялово присъединяване на страната ( включително са включени активите, пасивите и площадката в Белене). Другият вид е да се стри със заем по модела на унгарска АЕЦ „ Пакш 2 ”, а точно Русия отпуска заем и строи централата, като в подмяна получава приходите от продажбата на тока до погашение на заема. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова допустимо най-лошият вид е централата да не бъде издигната, тъй като Националната електрическа компания дължи за плана 1,1 милиарда лв.. Средствата би трябвало да ги върне в бюджета до 2023 година

[b]Препоръки преди решаващия избор в зала[/b]

Асоциацията на организациите на българските работодатели упорстват за ясна и еднопосочна декларация от страна на ръководещите, че ще бъдат пресечени всевъзможни благоприятни условия за "иновации" и използване на схеми за непазарни доходи. Работодателите дават и скица „ на един сполучлив сюжет за реализация по стъпки ”: Държавата апортира в обществено сдружение досегашните материални и нематериални активи, включващи инженеринг, лицензионни права, площадка, осъществени строителни работи, както и цялото получено или идно да бъде получено съоръжение, на което България е легален собственик; Прави се проспект за обществено предложение на емисия акции на това обществено сдружение на фондовата борса в размер, обезпечаващ набирането на задоволителен капитал за реализиране на капиталовата стратегия - по този начин по допустимо най-прозрачен и пазарен метод ще бъде оценена икономическата заможност на проекта; Публичното сдружение, в което след нарастването на капитала вземат участие съответните вложители - стратегически, институционални, както евентуално и по-дребни такива (ако бизнес публиката в действителност счита, че планът е рентабилен), довършва построяването на обекта АЕЦ "Белене", като е прекомерно евентуално да има нужда от ангажиране и на дългов капитал; Като вложител и оператор на инсталацията АЕЦ "Белене", общественото сдружение осъществя създадената електрическа енергия на енергийната борса - от първия до последния мегаватчас на пазарни цени.

"Това, съгласно нас, е реалистичната скица, по която би могъл да се реализира планът АЕЦ "Белене" - воден от икономическа логичност и прагматизъм - без идеологеми, геополитически тълкования, патетична словосъчетание и търсене на политически дивиденти", показват в позицията си ”, се споделя в декларацията на АОБР.

[b]Срещу проекта[/b]

Тази заран се организира пред Народното събрание митинг против строителството. Сред съперниците бяха и от ''Демократична България “, които внесоха в Народното събрание декларация да се спре процедурата по рестартиране на плана. Според новосформираната партия държавното управление не е изпълнило предписанията на Народното събрание от 2012 година да се проучат изискванията за създаване на паро-газова централа в Белене. Нищо не било направено и по плана за Седми блок в АЕЦ „ Козлодуй ” със закупеното към този момент съоръжение, означават протестиращите. Сред протестиращите бяха режисьорът Евгений Михайлов и екозащитникът Петко Ковачев, които разясниха пред БГНЕС, че не са съгласни строителството на втора атомна без да е нужна на България. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР