Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене Законопроект за

...
Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене Законопроект за
Коментари Харесай

Комисията по енергетика забрани износа на петролни продукти с произход от Русия

Парламентарната Комисия по енергетика одобри на първо четене Законопроект за надзор за използване на дерогацията за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен нефт, транспортиран по море и на петролни артикули с генезис от Русия или изнесени от Русия, импортиран от Мустафа Карадайь и група народни представители.

В законопроекта се предлага възбрана на износа за недопечен нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията , което произлиза от наредбите на регламента на Европейския съвет.

Задължените лица заявяват пред Агенция " Митници " вноса на недопечен нефт и нефтопродукти с генезис Русия не по-късно от 7 дни преди реализирането на вноса. Нефтопродуктите би трябвало да се съпровождат с документ, който да удостовери, че стоките са или не са създадени от недопечен нефт с генезис от Русия или изнесен от Русия.

Предлага се режимът за облагане, в това число и за внасяне на наложителна краткотрайна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби.

В законопроекта се не разрешава износът за трети страни и за други страни членки на Европейски Съюз на недопечен нефт и нефтопродукти за интервала на неговото деяние.

Предлага се режим на облагане по Данък добавена стойност и акцизи, който да подсигурява внасянето в бюджета на дължимите вноски в къс период, което да разреши финансирането на обезщетения за високите цени на горивата. Предвидени са административни-наказателни разпореждания за недеклариране и невнасяне в период на дължимите вноски.

Предлага се законопроектът да влезе в действие от 5 декември и да се ползва съгласно ограничаващите ограничения против дейностите от Русия, дестабилизиращи обстановката в Украйна, осъществени до 31 декември 2024 година

Анализите демонстрират, че една цялостна възбрана за експорт на нефтопродукти с генезис Русия ще има доста съществени и тежки последици за жителите, за бизнеса и всички консуматори . Това сподели служебният заместител министър-председател по икономическите политики и длъжностен министър на превоза и известията Христо Алексиев по време на заседаниeто.
От Министерството на финансите обявиха, че признатият от Европейския съвет правилник за ембарго на съветския нефт не не разрешава на България да изнася горива . След преработката на петрола в рафинерията в Бургас горивата се смятали с генезис България и нямало проблем да бъдат изнесени.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия също смята, че рафинерията в Бургас е застрашена да спре да работи, в случай че се забрани износът на артикули с генезис от Русия.

Рамадан Аталай обаче разяснява, че законопроектът на Движение за права и свободи няма желание за стопира работата на рафинерията, а задачата му е да се съблюдават разпоредбите. Той посочи, че България е получила дерогация за съветския нефт, с цел да може да обезпечи горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува на открито.

Ивайло Мирчев от парламентарната група на " Демократична България " посочи, че няма риск " Лукойл Нефтохим " да спре работа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР