Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие предложението на Министерския

...
Парламентарната Комисия по бюджет и финанси прие предложението на Министерския
Коментари Харесай

Бюджетната комисия подкрепи партийна субсидия от 1 лев

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри предлагането на Министерския съвет за актуализацията на бюджета за 2019 година, с който се понижава дотацията на партиите и обединенията от 11 на 1 лев на получен автентичен глас.

Бюджетната комисия одобри предлагането на Движение за права и свободи партиите да могат да се финансират от физически и юридически лица. То бе заложено в преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2019 година, с които се променя Законът за политическите партии.

В до момента настоящите разпореждания активността на политическите партии се финансира от лични доходи и от държавна дотация. Прието бе предлагането на работната група страната и общините да дават безплатно офиси на политическите партии. Отхвърлено бе предлагането на НФСБ даренията за политически партии за една календарна година да не надвишават 8 млн. лева Депутатите отхвърлиха предлагането на Вътрешна македонска революционна организация партиите, които имат парламентарни групи, да получават спомагателни дотации. 

Окончателното решение ще бъде взето на пленарното съвещание в петък, когато измененията в закона ще бъдат гласувани на второ четене.

Темата през днешния ден провокира парещ спор измежду депутатите в комисията. От Движение за права и свободи опазиха своето предложение, че в случай че държавното финансиране на партиите бъде фрапантно понижено, то по-добре да бъде сведено до 0 лв., което да докара до опция политическите сили да получават средства по транспарантен метод от физически и юридически лица.

" Къде бяхте по време на референдума, когато ние говорихме, че партиите ще попаднат в ръцете на олигарси? “, попита Йордан Цонев по време на дебатите. " Ние вършим това срещу волята си. Ние вършим това, тъй като ни принуждавате. Ние желаеме обществено финансиране, само че не в изсмукан от пръстите размер, а в действителен размер “, добави още той.

Той акцентира още, че за провеждането единствено на едни избори, една политическа партия има потребност от най-малко 2 млн. лева, с които да финансира медийната си акция и да създаде рекламни материали. От Движение за права и свободи са безапелационни – партиите имат потребност от публично финансиране в задоволителен размер.

Категорично срещу се оповестиха и от Българска социалистическа партия. " Ние не сме наивници. Това е един деликатно създаден сюжет от години “, разяснява проф. Румен Гечев. Бившият вицепремиер в държавното управление на Жан Виденов осведоми, че наклонността в Европа е за последователно увеличението на общественото финансиране на политическите сили. " Това, което от ГЕРБ оферирате, е антидемократично и не е европейско. Каква Америка, какви 5 лв.. Ще ми слагате на Трабант мотор от Мерцедес. Ние сме членове на Европейски Съюз “, сподели още той.

Председателят на комисията и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова упрекна Българска социалистическа партия, че само подлагат на критика, само че не оферират съответни промени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР