Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене
Коментари Харесай

Бюджетната комисия прие на първо четене предложението за 1 лв. партийна субсидия

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене с 10 гласа " за " (ГЕРБ и " Атака " ) държавната дотация за партиите да бъде понижена на 1 лева на глас от 1 юли тази година. " Против " гласоподава единствено нейният заместник-председател - Йордан Цонев, а депутатите от Българска социалистическа партия отхвърлиха да вземат присъединяване в гласуването.

Предложението бе импортирано от премиера Бойко Борисов през днешния ден в деловодството на Народното събрание в отговор на " публичните упования " страната да отделя по-малко средства за партиите от бюджета си. До този диалог се стигна, откакто публицистичният екип на " Шоуто на Слави " разкри, че 6 партии са получили повишен размер дотации в интервала 2016-2018 година и вместо 11 лева са взимали по 13,23 лева на глас. Вчера още стана ясно, че през 2012 година ГЕРБ е получила по-голяма дотация в сравнение с ѝ се е полагало. Днес депутатите единомислещо одобриха тези дотации да бъдат върнати.

В Народното събрание министър председателят съобщи, че повече няма да разреши други партии " да се упражняват върху ГЕРБ " и разгласи предлагането на ГЕРБ да се понижат дотациите на 1 лева На изключителната комисия нейният ръководител и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова разяснява, че предлагането не е стимулирано от външни фактори, а единствено от волята на народа. 

" Този спор сме го водили съвсем всяка година, когато сме гледали Закона за бюджета. И ние от ГЕРБ сме изразявали позиция, че субсидирането на политическите партии от страната е гаранция за това, тези партии да съществуват и да се борят за концепциите си. И ние нямаме друго схващане. За страдание обаче, дивият популизъм, който обхвана някои партии, извънредно нагнети публичното напрежение през последните дни. И се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези публични отзиви ", разяснява Стоянова.

Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев назова предлагането " опит за спешен пиар ", като представителите от партията отхвърлиха да вземат участие в гласуването, защото не желаят да вземат участие в " политическите циркове " на ГЕРБ.

Народният представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи, че това е резултат от популисткото съревнование на всички партии, с изключение на Движение за права и свободи. " Ще се върне тоталната взаимозависимост на партиите от предприемачи, олигарси и сенчестия бизнес ", добави той.

В коридорите на Народното събрание водачът на НФСБ Валери Симеонов разяснява, че от партията ще поддържат предлагането, само че ще упорстват за текстове, които да разрешават на партиите да взимат публично финансиране. Според него в противоположен случай се рискува партиите да попаднат в ръцете на подмолни играчи, или " олигархията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР