Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на второ четене
Коментари Харесай

НАП ще лицензира и ще контролира хазарта

Парламентарната комисия по бюджет и финанси утвърди на второ четене измененията в Закона за хазарта. Основният миг в тях е, че лицензирането и контролът върху хазартния бизнес се трансферират от Комисията по хазарта, която се закрива, към Националната организация по приходите.

Първоначалната концепция в проектозакона бе сегашната Комисия по
хазарта да бъде сменена с Държавна комисия по хазарта. Но сред двете четения в бюджетна комисия група депутати от ГЕРБ са предложили всички пълномощия по лицензирането и надзора на хазартния бизнес да мина към Националната организация за приходите, като тази нова активност за Национална агенция за приходите бъде персонално следена от изпълнителния шеф на организацията или от особено назначен негов заместител.

С тази смяна се реализират няколко резултата. На първо място отговорността на финансовия министър за надзора върху
хазарта става еднопосочна и необорима. На второ място хазартниян бизнес попада под директния финансов надзор на данъчните без значение дали заплаща налози ли такси. На трето място отговорностите на хазарта към фиска ще бъдат приравнени към данъчните, което ще разреши установяването и насилственото им събиране от данъчните управляващи, а укриването им ще бъде закононарушение съгласно Наказателния кодекс.

До момента таксите, дължими от
хазарта, не попадаха под юрисдикцията и ударите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и затова данъчните управляващи имаха доста лимитирани пълномощия по установяването и насилственото събиране на тези такси. Още повече, че заради това, че не са налози, укриването на сходни такси за хазартна активност мъчно минава в графата от Наказателния кодекс за закононарушения против финансовата система.

Ако гласуваните от комисията през днешния ден ремонти в Закона за
хазарта са юридически грамотни и вярно обвързани като права и отговорности на данъчната администрация във връзка с хазарта, след приемането им от Народното събрание те биха изчистили доста неразбираеми моменти във образуването на отговорностите на хазартния бизнес към хазната.

Комисията по бюджет и финанси утвърди промени в Закона, увеличаващи таксите за хазартния бизнес, в профил опцията еднолични търговци да се занимават с него, само че не одобри предлагането на Валери Симеонов
казина да има единствено в петзвездни хотели, а хазарт да се практикува в места, които да са на не повече от 20 километра от границите на България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР