Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри днес - 24

...
Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри днес - 24
Коментари Харесай

Правителството планира да вземе от ЕК заем за 500 млн. евро по програмата SURE

Парламентарната комисия по бюджет и финанси утвърди през днешния ден - 24 юни, препоръчаните от Министерския съвет промени в Закона за държавния бюджет за 2020-та . Според тях размерът на държавните гаранции, които държавното управление може да дава през тази година, се усилва с 310.1 млн. лв. от 1 535 млн. лв. на 1 845.1 млн. лв..

Според заместник-министъра на финансите Маринела Петрова, която показа пред депутатите предлагането за промени, корекциите в Закона се постановат от решенията на Европейската комисия за основаване на пакети от финансови принадлежности за кредитиране на страните от Европейски Съюз, чиито стопански системи са потърпевши от COVID-19 . Тези принадлежности ще би трябвало да бъдат финансирани със заеми, които Европейската комисия ще вземе на финансовите пазари, само че с цел да стане това, всички страни от Европейски Съюз би трябвало да дават гаранции, че се ангажират с погасяването на тези заеми.
 Кабинетът внесе в Народно събрание втората актуализация на бюджета
Кабинетът внесе в Народно събрание втората актуализация на бюджета

Правителството ще издаде гаранции в размер на 310 млн. лева по двата инструмента

Първият инструмент е обвързван с финансирането на програмата SURE с общ размер от 100 милиарда евро , която ще дава на страните краткотрайна поддръжка за намаляване рисковете от безработица при изключителни условия, свързани с COVID-19. По тази стратегия задължението на България е за даване на гаранция в размер на левовата равноценност на близо 107.47 млн. евро. Срещу нея страната ни ще може да получи заеми за покриване на разноските за безработица подбудена от емидемията - най-много разноските свързани с мярката 60/40. Маринела Петрова съобщи пред депутатите от комисията, че финансовото министерство приготвя искане за заем то 500 млн. евро по SURE . Сумата кореспондира с предстоящите от държавното управление разноски от 1 милиарда лв. по използване на мярката 60/40. Друг е въпросът, че парите изхарчени от бюджета по тази мярка досега са доста по-малко от плануваните. А към този момент няма изясненост, дали Европейската комисия ще отпуска по SURE заеми за планувани разноски или за такива, които към този момент са направени.

Важно е да се знае, че при програмата SURE гаранциите ще се задействат, в случай че някоя от страните, които са получили заеми по нея, имат усложнения с погасяването им или не могат да ги върнат . С други думи финансово дисциплинираните страни от Европейски Съюз ще заплащат сметката на финансовите хулигани. Но какво да се прави, като това са част от разпоредбите на европейската взаимност.

Втората мярка е по програмата за основаване на Паневропейския гаранционен фонд (ПЕГФ) с общ размер от 25 милиарда евро . Неговата задача е да покрива риска и вероятните загуби на Европейската капиталова банка (ЕИБ) и на Европейския капиталов фонд (ЕИФ) при даването от тях на заеми за компании потърпевши от COVID-19. Размерът на вноските на обособените страни тук се дефинира въз основата на дяловото ни присъединяване в ПЕГФ, което се пресмята по отношение на каузи на България в капитала на Европейска инвестиционна банка - 0.21 %. Размерът на нашата гаранция по този инструмент е левовата равноценност на над 51.25 млн. евро.

Очакваната изгода от тези два инструмента е, че по тях страната ни ще може да получи заеми на доста по-ниски цени, спрямо тези, които ще би трябвало да заплати, в случай че излезе независимо на финансовите пазари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР