Парламентарната Комисия по бюджет и финанси гласува на първо четене

...
Парламентарната Комисия по бюджет и финанси гласува на първо четене
Коментари Харесай

Бюджетната комисия одобри партийна субсидия от 1 лев на първо четене


Парламентарната Комисия по бюджет и финанси гласоподава на първо четене измененията в Закона за държавния бюджет за 2019 година, които плануват понижение на партийната дотация от 11 на 1 лев за получен автентичен глас, съобщи БГНЕС. Предложението за фрапантното понижение на държавната дотация за партиите бе обявено изненадващо тази заран от премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов и незабавно бе прегледано в отрасловата комисия за бюджет и финнаси. Депутатите от комисията го поддържаха на първо четене с 11 гласа „ за “ и единствено един „ срещу “.

Единствения глас „ срещу “ пристигна от Движение за права и свободи, които се оповестиха твърдо против намаляването на дотацията. „ Позицията на нашата парламентарна група е неизменима. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарси. Трети вид няма. Третият вид е неистини пред обществото – членски импорт и така нататък “, съобщи по време на дебатите Йордан Цонев. Той дефинира предлагането като популистко и акцентира, че поради него българската народна власт ще заплати висока цена, тъй като партиите ще станат стопански подвластни.

Въпреки че участваха в залата, депутатите от „ Българска социалистическа партия за България “ не участваха в гласуването, което провокира недоволството на ръководителя на комисията Менда Стоянова. „ Вие бламирате демокрацията “, обърна се тя към опозицията.

„ Бламираме само вашите циркове “, отвърна ѝ Румен Гечев, който дефинира бързото вкарване на законовите промени в комисията като спешен пиар от страна на ръководещите поради оценките на Европейски Съюз за страната ни. От Българска социалистическа партия оповестиха още, че ще оповестят формалната си позиция по време на разискването на първо четене в пленарна зала, само че към тези текстове социалистите прибавят и свое предложение. „ Считано от 3 юни тази година, насъбраните депозити в партиите, които не са изхарчени, да се преведат в бюджета на Република България. Така, както в бюджетните организации неизразходваните средства отиват в бюджета за идната година “, изясни Гечев.

От своя страна ръководителят на комисията и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова напомни, че тематиката за понижаване на партийните дотации е била поставяна в разнообразни интервали от разнообразни политически сили. „ Този спор сме го водили съвсем всяка година, когато гледаме държавния бюджет и сме изразявали мнението, че дотацията е нужна, в случай че желаеме да имаме задоволително политически партии. Политическите партии са онази форма, посредством която се демонстрира демокрацията в една страна “, съобщи Стоянова и акцентира, че от партията поддържат предлагането като отговор на нагнетеното публично напрежение по тематиката.

„ Ние се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези публични отзиви. Ако продължаваме да браним дотациите си, това довежда единствено до отрицателно отношение към политически партии и то се утежнява “, счита тя.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР