Парламентарната комисия, която проверява процедурата за избор на нов за

...
Парламентарната комисия, която проверява процедурата за избор на нов за
Коментари Харесай

Комисията проверяващa избора на изтребител може да рестартира процедурата

Парламентарната комисия, която ревизира процедурата за избор на нов за армията ни изтребител може да докара до рестартиране на процедурата. Това се разбра от думите на ръководителя на анкетната комисия Емил Христов (ГЕРБ). " А би трябвало ли при открити нарушавания, които биха нанесли щета на България, ние да мълчим ", сподели Христов запитан дали в случай че се открият нарушавания в отстраняването на F-16 ще се тръгне към нова процедура. Не бихме желали да сме повода за възможен неуспех при договарянията, акцентира обаче Христов.

Служебният кабинет класира преди всичко офертата на шведската акция СААБ за нови " Грипен " на второ място използвани " Еврофайтър Тайфун " от Италия, а офертата за използвани португалски F-16 с рационализация в Съединени американски щати е дисквалифицирана, поради късия период за погашение. В отчет на военния министър Красимир Каракачанов до Министерски съвет се предлага договаряния да се водят със Швеция и Италия. Правителството се надява да разсрочи периода на разплащане за по-дълъг интервал в сравнение с са сегашните оферти.

Христов сподели, че депутатите няма да съпоставят качествата на самолетите и в случай че излязат обстоятелства в ущърб на държавния интерес ще уведомят Министерството на защитата и Министерски съвет. Ако е имало нарушавания в отстраняването на Ф-16, ще се проучва на какво се дължат.

Не може президентството да споделя, че Народното събрание е арбитражен съд, сподели още Христов за изказванията на Българска социалистическа партия и президентската администрация. Война в никакъв случай не е имало сред институциите, сподели още Христов. Той чака " президентството леко да се поправя и да ни поддържа ". Неговата упоритостта е до края на септември комисията да направи своите заключения.

На първото си съвещание комисията реши да изиска документи още от преди репението на Народното събрание от 2016 година, с което се утвърди капиталовият план. Въпреки, че в пленарна зала Българска социалистическа партия гласоподаваха " срещу " основаването на комисията депутатът Жельо Бойчев се включи и предложи да се изискат заповедите за назначение на експертните групи, които са работили по избора. От думите на Христов се разбра, че депутатите ще преглеждат и " дългия и късия лист ", математическия модел за оценка на офертите и така нататък

Симеон Симеонов(ДПС), който също беше пълководец на Военновъздушни сили предизвести, че " в случай че се заровим във всички тези документи ще ни отнеме ужасно доста време ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР