Парламентарната Комисия бюджет и финанси разшири кръга на стоките и

...
Парламентарната Комисия бюджет и финанси разшири кръга на стоките и
Коментари Харесай

На ниво комисия: 9% ДДС за виното и бирата, както и за туроператорите

Парламентарната Комисия бюджет и финанси разшири кръга на стоките и услугите, облагани с по-ниска Данък добавена стойност ставка от 9%, съобщи БГНЕС.
Така с по-ниския налог добавена стойност ще бъдат облагани виното, бирата, туристическите оператори и екскурзиите със инцидентен транспорт . В последния миг към тази група бяха добавени фитнесите и спортните уреди, измежду които басейни, стадиони и други.
Мярката е по предложение на „ Обединени патриоти ”, а на съдружен съвет при започване на седмицата получи поддръжката и на съдружния сътрудник ГЕРБ. Тя има за цел превъзмогване на отрицателните стопански последствия от COVID-кризата, както и подкрепяне на туристическия отрасъл, който бе измежду най-засегнатите по време на изключителното състояние.
„ Това още един път демонстрира, че пробив в единната ставка постоянно води само до разширение на типовете услуги под натиска и настояването на съответните бизнеси, което е напълно обикновено “, съобщи след съвещанието ръководителят на комисията Менда Стоянов, която нееднократно е изразявала персоналната си позиция срещу диференцираната Данък добавена стойност ставка.
Промените бяха гласувани непосредствено на второ четене през отворения за разискване Закон за локалните налози и такси, а на съвещанието на Народното събрание в четвъртък следва да бъдат утвърдени дефинитивно в пленарната зала . Така ще могат да влязат в действие от 1 август и да работят до края на 2021 г като краткотрайна мярка, дружно с пониженото Данък добавена стойност за заведенията за хранене, кетъринга, книгите и детските артикули.
Въпреки че от Българска социалистическа партия разкритикуваха метода, по който новите текстове се вкарват за разискване, депутатът от левицата Дора Янкова изненадващо ги поддържа с аргумента, че туристическият отрасъл в действителност е измежду най-засегнатите.
В рамките на днешното съвещание депутатите одобриха и текстове, даващи опция на туроператорите, взели задатъци от своите клиенти, само че изпаднали в неспособност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а в случай че клиентите откажат – срокът за възобновяване на сумата да бъде до края на годината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР