Парламентарната група за приятелство България-Гърция в 44-ото Народно събрание с

...
Парламентарната група за приятелство България-Гърция в 44-ото Народно събрание с
Коментари Харесай

Даниела Савеклиева: Двустранните отношения между България и Гърция имат стратегически характер

Парламентарната група за другарство България-Гърция в 44-ото Народно заседание с ръководител Даниела Савеклиева, депутат от ГЕРБ, организира първа работна среща с посланика на Гърция у нас Григориос Василоконстандакис.

В срещата взе присъединяване и националният представител на ГЕРБ от Петрич Георги Динев.

„ Получихме увещание от посланикa, че и през този мандат ще продължим положителното съдействие. Двустранните връзки сред България и Гърция имат стратегически темперамент, което се обуславя с дейния политически разговор, разширяващо се търговско-икономическо съдействие, общите ползи в енергийната сфера и интензивния учебен и културен обмен”, разяснява Даниела Савкелиева.

По време на срещата бяха разисквани опциите за активизиране на двустранното съдействие по линия на районните начинания. Това цели подсилване на сигурността и стабилността в района на Югоизточна Европа, осъществяване на инфраструктурни планове от съвместен интерес и реализиране на трансгранични планове по стратегии на Европейски Съюз. „ И за двете страни е значимо да се основат удобни предпоставки за растеж на стокообмена и туристическия поток. Сред целите, които очертахме, бе и развиване на директните връзки сред локалните органи на властта за активизиране на трансграничното съдействие, както и разширение на обмена на опит в областта на образованието и културата”, сподели още Даниела Савеклиева.



Тя акцентира, че България и Гърция споделят сходни позиции по настоящите въпроси от дневния ред на Европейски Съюз – миграция, Брекзит, бъдещето на Европа, а политическият разговор на високо държавно и държавно ниво е доста натоварен и отразява стратегическия и другарски темперамент на връзките сред двете страни. „ Оценяваме обстоятелството, че при започване на тази година гръцкото държавно управление взе всички ограничения, с цел да не допусне блокиране на общата ни граница от митингите на гръцките фермери. Това бе изключително значимо поради на вредите, които биват нанасяни при други такива случаи на икономическите ни връзки, само че още по-важно – на климата в връзките сред хората от двете страни на границата. Ще разчитаме и в бъдеще на съдействието на държавното управление, с цел да не се позволяват сходни дейности, които не дават отговор на отличното равнище на двустранните ни отношения”, сподели още националният представител на ГЕРБ от област Благоевград Даниела Савеклиева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР