Парламентарната група на Продължаваме промяната предлага временна комисия по въпросите

...
Парламентарната група на Продължаваме промяната предлага временна комисия по въпросите
Коментари Харесай

ПП предложи временна парламентарна комисия по въпросите с енергийната криза

Парламентарната група на " Продължаваме промяната " предлага краткотрайна комисия по въпросите с енергийната рецесия, която да включва по двама народни представители от всички партии. Това обяви при започване на пленарното съвещание ръководителят на Народното събрание Никола Минчев. Предложението е тя да работи в период от 1 месец, като идеята е да се дават работещи решения, по отношение на преодоляването на галопиращите цени на електрическата енергия. Проектът на решение беше включен като трета точка в днешната стратегия, което провокира бурни диспути в залата. 

От ГЕРБ видяха опит за интервенция в работата на самостоятелния енергиен регулатор и възразиха. Бившият отраслов министър Теменужка Петкова съобщи, че енергийна рецесия има тогава, когато не могат да се покриват доставките на ток. Тя е на мнение, че парламентарна комисия не може да иззема ролята на КЕВР. Колегата й, някогашният здравен министър Костадин Ангелов, попита какво постанова да се занимават с тази комисия, вместо да има краткотрайна комисия за covid-кризата и " зеления документ ".

" Предложението на КЕВР за нарастване на цената е политическо. В първия ден те желаят да вдигнат цената. Независимите регулаторни органи би трябвало да са самостоятелни и да не подвигат цената. Да не се крием зад методологии, дано запазим българите във време на енергийна рецесия ”, съобщи Атанас Михнев от Политическа партия.

" При състояние че желаете да въведете зелената договорка, е неименуемо повдигането на цената на тока. Тази държавна комисия е напълно по поръчка на ГЕРБ, там има и фрагменти на Демократична България ", разяснява Цончо Ганев от " Възраждане ".

" Кои са тези въпроси с енергийната рецесия, които като отговорим, ще се оправим с нея? Според мен никаква краткотрайна комисия не може да отговори на тези въпроси, в случай че те са сложени по този метод. Предлагам да си съберете ентусиазма и да мислите нещо преди да го напишете. 7 месеца нямаше никакви ограничения против повишаваща се цена на тока. Всички ние тук да обираме негатив, с цел да може някой различен да се радостни по малките екрани. Хората като си получат сметките за ток - ще им стане неприятно, нищо че тук ще има краткотрайна комисия. Нямаме желание да носим отговорност, за която не сме призвани. Ние ще гласуваме " срещу ", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Според Хасан Адемов от Движение за права и свободи с тази комисия се цели да се трансферира отговорността от Министерски съвет към Народното събрание. 

В отбрана на комисията се оповестиха от Българска социалистическа партия и призоваха да се поддържа, а не да се губи скъпо парламентарно време. От " Възраждане " също се съгласиха тематиката за цената на тока да влезе в Народното събрание.

" Хиляди хора остават без работа, тъй като предприятата не могат да си платят тока. Спрете с тази измама и да преминем към гласоподаване ", изиска Филип Попов от Българска социалистическа партия.

Председателят на " Възраждане " Костадин Костадинов напомни, че има механизми за справяне с рецесията, в това число  и прекратяването на договорите с Топлоелектрическа централа " Марица – Изток ". " Странно за какво, когато приказваме за преустановяване на договорите с американските тецове, ние ще продължим да изкупуваме този ток, само че дано е на 80 лв., а не на 200. Реално българските жители ли дефинират българската политика или непознати посолства ”, попита той.

" Ситуацията с цената на тока е извънредно сериозна. Хубаво е да намерим съответно решение. Точно по тази причина е основана тази комисия ", сподели Христо Иванов от " Демократична България ". Според него краткотрайната комисия за енергийната рецесия е основана тъкмо за да реши тези проблеми. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР