Парламентарната група на Продължаваме Промяната предлага временна комисия по въпросите

...
Парламентарната група на Продължаваме Промяната предлага временна комисия по въпросите
Коментари Харесай

ПП: Предлага временна парламентарна комисия по въпросите с енергийната криза

Парламентарната група на " Продължаваме Промяната " предлага краткотрайна комисия по въпросите с енергийната рецесия и справяне с нея. Това разгласи при започване на пленарното съвещание ръководителят на Народното събрание Никола Минчев. Проектът на решение беше включен като трета точка в днешната стратегия по предложение на Георги Свиленски.

То докара до остра реакция от страна на ГЕРБ. Опозицията видя опит за интервенция в работата на самостоятелния енергиен регулатор. И възрази. Бившият отраслов министър Теменужка Петкова съобщи, че енергийна рецесия има тогава, когато не могат да се покриват доставките на ток. Тя е на мнение, че парламентарна комисия не може да иззема ролята на КЕВР. Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов пък попита за какво ще се разисква основаването на комисия за рецесията с тока, а не било заложено основаването на такава за Коронавирус рецесията.

В плана за решение за основаване на краткотрайна комисия за енергийната рецесия е записано да се сътвори орган, включващ по двама народни представители от всички партии. Тя ще е със период за работа от един месец и би трябвало да потърси решение за справяне с високите цени на тока.

" Предложението на КЕВР за нарастване на цената е политическо. В първия ден те желаят да вдигнат цената. Независимите регулаторни органи би трябвало да са самостоятелни и да не подвигат цената. Да не се крием зад методологии, дано запазим българите във време на енергийна рецесия ", съобщи Атанас Михнев от Политическа партия.

" Не е обикновено в нашата страна математици да дефинират рецесията в опазването на здравето, както не е обикновено професор по медицина да приказва за енергетика. При състояние че желаете да въведете зелената договорка, е неименуемо повдигането на цената на тока. Тази държавна комисия е напълно по поръчка на ГЕРБ, там има и фрагменти на Демократична България ", разяснява Цончо Ганев от „ Възраждане ".

Отговор пристигна от Тома Биков, който първо направи забележка за заглавието на комисията. Според него то било преведено с Гугъл Translate.

" Ако се прави по този начин комисия, би трябвало да има обикновено заглавие. Кои са тези въпроси с енергийната рецесия, които като отговорим, ще се оправим с нея? Според мен никаква краткотрайна комисия не може да отговори на тези въпроси, в случай че те са сложени по този метод. Предлагам да си съберете ентусиазма и да мислите нещо преди да го напишете ", съобщи той. И уточни, че цената на тока се усилва в последните 6-7 месеца.

Вместо с комисия, Биков предложи да се търси решение на казуса с предложение на закон.

" Това звучи извънредно импровизирано, тъй като усещаме, че желаете на обстоятелствата да отговорите с пиарски извършения. Какво говорите за завладени страни, като токът се подвига в цяла Европа? Нека се опитаме да наваксаме пропуснатото време от служебното държавно управление на Румен Радев. 7 месеца нямаше никакви ограничения против повишаваща се цена на тока. Всички ние тук да обираме негатив, с цел да може някой различен да се радостни по малките екрани. Хората като си получат сметките за ток - ще им стане неприятно, нищо, че тук ще има краткотрайна комисия. Нямаме желание да носим отговорност, за която не сме призвани. Ние ще гласуваме срещу ", безапелационен бе Биков.

" Старо политическо факсимиле е, че когато искаш да забавиш нещо, му създаваш комисия. Но беше пропуснато нещо - съгласно мен с тази комисия се цели да се трансферира отговорността от Министерски съвет към Народното събраните ", счита Хасан Адемов.

В отбрана на комисията се оповестиха от Българска социалистическа партия. И приканиха да се поддържа, а не да се губи скъпо парламентарно време.

" Хиляди хора остават без работа, тъй като предприятата не могат да си платят тока. Спрете с тази измама и да преминем към гласоподаване ", изиска Филип Попов.

Макар и съпротива, от " Възраждане " се съгласиха тематиката за цената на тока да влезе в Народното събрание. Председателят на партията Костадин Костадинов напомни, че има механизми за справяне с рецесията, в това число и прекратяването на договорите с Топлоелектрическа централа „ Марица - Изток ".

„ Странно за какво, когато приказваме за преустановяване на договорите с американските тецове, ние ще продължим да изкупуваме този ток, само че дано е на 80 лв., а не на 200.Реално българските жители ли дефинират българската политика или непознати посолства ", попита той.

" С това решение се нарушава закона за енергетиката и регулаторите. Българският парламент няма право да взима решения във връзка с закона за енергетиката. Преди да внасяте предложение, прочетете закона ", сподели Теменужка Петкова.

" Безотговорното отношение на служебното държавно управление докара до тази рецесия. Ние отправихме въпроси към Стефан Янев, само че не получихме отговори. Разбирам какви са ви претекстовете, само че те не са законосъобразни ", уточни някогашният енергиен министър.

Според Рамадан Аталай това предложение е част от първите стъпки на новото държавно управление да се опознае. Депутатът от Движение за права и свободи прикани да се прекратят разногласията и да си премине към гласоподаване.

В опит да приключи дебата, ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи редакция, с която да се наложи мораториум на цената на тока. Тя стимулира решението си и с изявление на обществения министър в ефира на NOVA, където също беше чуто сходно мнение. Идеята й беше избрана от Аталай като „ цялостна нелепост ".

„ Успех ви искам. Смятам, че ще катастрофирате тежко, само че сте предизвестени ", добави Атанасова.

" Ситуацията с цената на тока е извънредно сериозна. Хубаво е да намерим съответно решение. Точно по тази причина е основана тази комисия ", сподели Христо Иванов от Демократична България. Според него краткотрайната комисия за енергийната рецесия е основана тъкмо за да реши тези проблеми. Иванов счита, че България не би трябвало да трансформира позицията си по отношение на РСМ.

" Наш народен интерес е РСМ да бъде част Европейски Съюз дружно с нас, несъмнено при съблюдаване на контракта за другарство. Трябва да се откри оня метод с управляващите в Скопие, който ще обезпечи и двете цели ", сподели Иванов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР