Парламентарната група на Обединени патриоти ще подкрепи Сотир Цацаров за

...
Парламентарната група на Обединени патриоти ще подкрепи Сотир Цацаров за
Коментари Харесай

ОП ще гласуват за Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Парламентарната група на " Обединени патриоти " ще поддържа Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ, съобщи пред БНР депутатът от НФСБ Християн Митев още преди днешното гласоподаване в Народното събрание на нов ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество.

Според него и двамата претенденти за ръководител на Антикорупционната комисия са се показали добре на чуването в отрасловата комисия.

 „ Все отново това, което ние чухме от господин Цацаров, в по-голяма степен ни убеждава в това, че той е по-добрият от двамата претенденти. Коментирахме през вчерашния ден този въпрос и на съвещание на парламентарната група и наново стигнахме до този извод “, уточни Митев. По думите му поддръжката за Сотир Цацаров включва Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ и не включва „ Атака “.

В благозвучие с препоръчаното от Цацаров, Митев съобщи: „ Промени в закона трябват. Има един законопроект, който беше признат на първо гласоподаване и следва второто му четене в правната комисия, само че отвън тези промени, които се плануват там, са нужни и други промени, защото има много съществени проблеми по използването на закона. Той сякаш се фиксира върху лица, които не упражняват тези господарски пълномощия и все пак са подложени на безусловно същия ред и за обявление, и за инспекции, което няма по какъв начин да не лишава от човешкия и финансовия запас на комисията да ревизира лица, от които в действителност нищо не зависи и няма по какъв начин да бъдат участници в корупционни практики “.

Маски, белезници и арестувания няма да има, увери депутатът и сподели: " Надявам се това да бъде доказано и в комисията. Беше доказано при чуването от страна на господин Цацаров. Това е нашата безапелационна позиция, че на тази комисия повече пълномощия от този вид не ѝ трябват ".

За концепцията за механизъм за надзор на основния прокурор, Християн Митев изрече мнението, че може би леко преждевременно е било изключителното съвещание на Министерския съвет и приемането на този план, защото има много въпроси, които остават нерешени и то главно във връзка с контрола на новия шеф на новосъздаденото звено – Инспекторат към ВКП.

„ Как в действителност при него ще се правят следствията, за какво мандатът му съответствува с мандата на основния прокурор, явно е, че той ще се концентрира главно при вероятно осъществяване на незаконно действие от страна на основния прокурор, само че за какво е належащо в действителност това лице да има безусловно същия мандат както сегашния основен прокурор. Имам опасенията, че в случай че няма задоволително гаранции, планувани и в Закона за правосъдната власт, и в Наказателно-процесуален кодекс – това може да се трансформира в действителност във втори основен прокурор на процедура “, описа Християн Митев.

Митев акцентира, че не е видял в текстовете някъде да написа за доклад на началника на Инспектората на ВКП пред Народно събрание.

Според него въпреки всичко в България има доста почтени и виновни прокурори, които биха могли да се оправят с тази задача.

Най-вероятно идващия вторник тематиката ще бъде разисквана и в парламентарната група на „ Обединени патриоти “. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР