Парламентарната група на Има такъв народ (ИТН) внася в Народното

...
Парламентарната група на Има такъв народ (ИТН) внася в Народното
Коментари Харесай

ИТН внасят промени в Закона за съдебната власт

Парламентарната група на " ИТН " (ИТН) внася в Народното събрание промени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Целта - продължение на промяната в системата на прокурорските органи за ограничение на част от пълномощията, които основният прокурор има .

В декларация от трибуната на Народното събрание ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов уточни, че измененията в Закон за съдебната власт са ориентирани в три направления. Първата посока има за цел да промени опцията основния прокурор да има безграничен брой заместници във висшите прокуратури . Втората - да се основат и да се институционализират общи събрания във всички прокуратури за отваряне на институциите и мощно ограничение на централизма в нейното управление . Третата - анулация на опцията за цялостно командироване в системата на прокуратурата .

Йорданов прикани партиите, в случай че са загрижени за демократизирането на прокуратурата, а не за нейното преодоляване за замяната на един основен прокурор с различен основен прокурор, да поддържат препоръчаните промени в комисия и в зала.

Той подсети, че последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Законът за правосъдната власт вкарват механизъм за без значение следствие на основния прокурор и заместниците му , както и правосъден надзор за отводите за формиране на досъдебно произвеждане. Възможността за промяна на основния прокурор без ограничение на пълномощията му са единствено лични промени, разяснява Йорданов.
 Славов желае да се разиска кой има право да избира основен прокурор
Славов желае да се разиска кой има право да избира основен прокурор

Предлага го за дневния ред на съвещанието на 22 юни 2023
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР