Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови поправки в Закона за

...
Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови поправки в Закона за
Коментари Харесай

Извънредно положение: Забраняват събирането на дългове и забавени вноски по кредити

Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови ремонти в Закона за изключителното състояние, които през днешния ден ще разисква правната комисия, с цел да бъдат гласувани в понеделник.
Депутатите от ръководещата партия оферират на Народното събрание да замрази всички дейности на банките, компаниите за бързо кредитиране и колекторските компании по събирането на неплатени вноски и задължения.
От 13 март до края на изключителното състояние се не разрешава начисляването на лихви за веселба на вноските и неустойки по заемите, както и по лизингите. Те не могат да бъдат и предварително изискуеми по време на изключителното състояние. Забраната да се притискат длъжниците се отнася освен за банките, само че и всички други кредитни институции съгласно едноименния закон. Забранява се и изземването на движимости на длъжниците. Банките и останалите финансови институции няма да имат право да скапват договорите и да изземват имущество на жителите. Промяната е записана в член 6 от закона.
Забраната се отнася и до случаите, когато вземанията са добити от други банки или финансови институции, или с други думи законът връзва ръцете и на колекторските компании, изкупили задълженията на длъжници.
Управляващите стопират и партийните дотации, като записват в Закона, че икономисаните средства ще се харчат единствено за битка с ковид и лекуване на инфектирани български жители. Намаляват се и глобите за нарушаване на карантината в Закона за здравето, като санкцията се редуцира в размер на 300 до 1000 лв., вместо сегашната, която беше 5 000 лв..
За измененията в детайли оповести в профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и член на правната комисия. Тя е измежду вносителите, дружно с ръководителите на бюджетната комисия Менда Стоянова и на правната комисия - Анна Александрова, сътрудниците им Красимир Ципов и Димитър Лазаров.
Предстои народните представители да обсъдят направените оферти на съвещание на Комисията по правни въпроси. В дневния ред на съвещанието е второто четене на измененията в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР