Парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли наложеното от президента вето

...
Парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли наложеното от президента вето
Коментари Харесай

ГЕРБ ще отхвърли ветото на президента върху Закона за МВР

Парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли наложеното от президента несъгласие върху измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи. Това стана ясно от думите на депутата Красимир Ципов от ГЕРБ, който беше посетител по тематиката в ефира на bTV заедно с народния представител от Българска социалистическа партия – Иван Иванов. В претекстовете на президента се показва, че не е ясно какво постанова да се сътвори нова паралелна конструкция в Министерство на вътрешните работи със същите функционалности като Националната работа за защита. Според Радев всеки от кръга охранявани лица може да изиска повтаряне на защитата и от двете институции. Президентът не е склонен и с опцията министърът самичък да преценя изискванията, при които ще се задейства защитата. 

„ Категорично не можем да приказваме за сходно повтаряне и няма по какъв начин да бъдат споделени едни такива претекстове за налагане на несъгласие и нашата парламентарна група няма да поддържа това несъгласие и ще гласоподава за повторното приемане на закона. Идеята за тази смяна е една единствена – към сегашния миг главната функционалност на новата основна дирекция за защита на лица ще бъде ориентирана към защита на чиновници на държавната администрация, които получават опасност за живота и здравето си, разследване на осъществяване на служебното си обвързване “, разяснява Красимир Ципов от ГЕРБ. 

От Българска социалистическа партия настояват, че знаят повода, заради която ръководещите желаят да трансформират Закона за НСО, вместо да добавят дейностите в него.

„ Властта желае да сътвори своя преторианска армия за защита. Има кръг от лица, които не могат да откажат защита по НСО. Какво ще вършим в случай че тази комисия им обезпечи и защита от Министерство на вътрешните работи? В претекстовете на президента тъкмо е казано, че ще има преповтаряне на функционалностите, което опонира на редица нормативни актове. В редица решения на Конституционния съд е посочено, че сходна активност не би трябвало да се дублира. Най-малкото тук приказваме за едно разхищаване на публичния запас, тъй като ще се обезпечава образованието и подготовката на фрагменти на структурите на Министерство на вътрешните работи “, уточни от своя страна Иван Иванов. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР