Парламентарната група на ГЕРБ призова президента Румен Радев да разсекрети

...
Парламентарната група на ГЕРБ призова президента Румен Радев да разсекрети
Коментари Харесай

ГЕРБ призова президента Радев да публикува стенограмата от срещата си с патриарх Кирил

Парламентарната група на ГЕРБ прикани президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещатата си с съветския патриарх Кирил. От ръководещата партия считат, че по този метод ще се разсеят всевъзможни подозрения към позициите на президента за Освобождението на България, изказани пред главата на Руската православна черква. И по този начин щяло да се разбере дали президентът Радев е изказал една национална позиция, а министър председателят Борисов - друга, изясни Тома Биков от ГЕРБ.

"Уважаваме съветската войска, признателни сме, само че във войната са взели участие и български опълченци, както и други националности ", съобщи Биков на брифинг в Народното събрание.

Според него това е тематика, обвързвана освен с предишното, а и с сегашното и бъдещето. "Искаме разсекретяване на стенограмата, с цел да можем всички да се убедим, че на 3 март сме имали единна позиция ", добави Тома Биков.

Скандалът към визитата на съветския патриарх се разпали, откакто Руската православна черква популяризира на уеб страницата си видеозапис от негово изказване пред президента Румен Радев на срещата им преди два дни. Видеото е с дълготрайност съвсем 6 минути и е изпълнено с остри реплики от страна на съветския свещеник. Записът обаче отразява единствено казаното от патриарх Кирил, само че не и реакцията на българския държавен глава.

На потегляне от България съветският патриарх сподели пред медиите, че си отива наскърбен поради "лъжливите исторически тълкования " на българските държавници. От думите му се разбра, че мотив за реакцията е словото на президента на Шипка, в което беше посочено, че роля за Освобождението с изключение на Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са починали в боевете.

"Искам ясно още един път да ви кажа, че България е била освободена от Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. От Русия ", сподели патриарх Кирил на президента Радев.

"Искам искрено да ви кажа, че ми беше мъчно да чуя тези неща. Нито полският сейм, нито литовският са взимали решение за освобождението на България ", твърдеше главата на Руската православна черква на срещатата си с Румен Радев.

Патриарх Кирил беше в България за честванията на 140-ата годишнина от освобождението на страната от турско иго и взе участие в тържествата на връх Шипка, след което беседва с премиера и президента.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР