Парламентарната група на ГЕРБ остана без доскорошния си председател Цветан

...
Парламентарната група на ГЕРБ остана без доскорошния си председател Цветан
Коментари Харесай

Г-н Борисов, а чл.1 кога?

Парламентарната група на ГЕРБ остана без досегашния си ръководител Цветан Цветанов, само че явно счита да продължи по цветановски. Тоест, да не трансформира неговия корав жанр на държание и недиалогичност, изключително по отношение на опозицията. Още предишния петък депутатите от ГЕРБ побързаха да откажат отправената към тях покана от Българска социалистическа партия за съвещания по въпроса за понижаване на партийните дотации. Те се скриха зад необятния тил на водача си и министър председател Бойко Борисов, като се оправдаха с взетото от Министерския съвет решение за дотация от 1 лев на действителен глас.

Това, че набутаните на депутатските банки са без свое лице и мнение, не е вест. Новината е, че след безапелационно поисканите и взети оставки на няколко високопоставени служители и функционери на ГЕРБ от Бойко Борисов, всички партийци са в стрес да не бъдат идващите. Както се споделя, боязън лозе пази. И с цел да запазят топлите си местенца, те отхвърлят всевъзможни срещи и диалози с който и да било. Борисов да взема решение еднолично, няма значение, че сме парламентарна република. Парламентарната група на ГЕРБ е единствено негов придатък и категоричен реализатор на волята му, без значение дали става дума за рационално предложение или за цялостен парадокс.

"Обединени патриоти " също не се отзоваха на поканата да обсъдят въпроса с намаляването на партийните дотации. Те даже не си направиха труда да уведомят социалистите за това, а ги оставиха да чакат в залата. Патриотите крепко са се хванали за пешком на Бойко Борисов с вярата този мандат да бъде изкаран до дъно. Но в случай че си мислят, че няма да последват ориста на предходните му съдружници във властта, грубо се лъжат. Или най-малко някои от тях.

Изненадващото предложение на Борисов за понижаване на партийните дотации от 11 на 1 лев на глас пристигна в името на политическото му оцеляване и изкарването на най-малко един цялостен управнически мандат. Резултатите от отминалите европейски избори демонстрираха, че ГЕРБ губи въздействие и гласоподаватели. Така че изкарването на управническия мандат до дъно – пролетта на 2021-а, въобще не е толкоз несъмнено. Затова Борисов реши да удари и по тази тънка линия с държавните пари.

За да закрепи властта си, на премиера и водач на ръководещата партия е нужна безапелационна победа на локалните избори. Тоест, възможностите на главния конкурент би трябвало да се сведат до най-малко. Десет години ГЕРБ получава най-голямата партийна дотация, която държи на влог. За държавния бюджет, с който Борисов се разполага съвсем еднолично, да не приказваме. Така че за неговата групировка няма проблем и още 10 избора да организира и завоюва. Не е по този начин обаче за другите партии и изключително по-малките.

Всъщност, в случай че ГЕРБ инатливо, без диспути и планове, наложат партийната дотация да стане 1 лев за глас и то съответно за интервала, през който ще се проведат локалните избори, то за какво идната стъпка да не е връщането на член 1 от остарялата конституцията? За 10 години тази партия така и така съумя да се срасне с централната и локална администрация, т.е. с страната. Така че най-логичното ще е в главния закон да се запише, че България се ръководи от ГЕРБ, до момента в който на Бойко Борисов му омръзне. Това предсказа и някогашният парламентарен арбитър Георги Марков, а той схваща от тези неща.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР