Парламентарната група на ГЕРБ не излезе с ясно решение за

...
Парламентарната група на ГЕРБ не излезе с ясно решение за
Коментари Харесай

ГЕРБ отложи решението за шефа на здравната каса, но ще го наблюдава

Парламентарната група на ГЕРБ не излезе с ясно решение за ориста на шефа на здравната каса проф. Камен Плочев след срещата и чуването през днешния ден на здравния министър Кирил Ананиев. Депутатите от ГЕРБ не са тези, които би трябвало да желаят оставки, ще се вслушаме и в мнението на Надзорния съвет на здравната каса и шефа му - зам.-министър Жени Начева, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обаче предизвести, че работата на проф. Плочев ще е под непрекъснато наблюдаване от страна на Народното събрание. Освен това ПГ на ГЕРБ ще изслуша другия вторник и проф. Плочев, а на следващия ден ще бъде изслушан и от здравната комисия в Народното събрание.

До чуването на Ананиев от ПГ на ГЕРБ се стигна откакто той изиска оставката на шефа на НЗОК, проф. Камен Плочев поради изпратено до Народното събрание писмо, парафирано от него, с което се желае актуализация на бюджета на касата, без това искане да е в съгласие с Надзорния съвет на НЗОК и отрасловото министерство. Ананиев заяви обществено, че проф. Плочев първо го излъгал, че не е подписвал такова писмо.

Самият Плочев обаче отхвърли да подаде оставка с причини, че не е направил нищо неправилно и че е на мандатна служба, която се гласоподава от Народното събрание. Той заяви също по този начин, че му е оказван напън и е бил заплашван, че в случай че не си подаде оставката, няма да може да си откри работа.

По-рано през днешния ден водачът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че в партията ще вземат решение дали снемат доверието си от Плочев.

" Не оспорваме професионалните му качества, а административните проблеми, които са зародили от неговото деяние, и опцията с тях да се заиграва политически ", посочи Цветанов.

Междувременно Българска социалистическа партия изиска актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и на държавния бюджет. Това разгласи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция след съвещание на Изпълнителното бюро на партията през днешния ден.  " Искаме актуализацията на здравния и на държавния бюджет да влезе незабавно в Народното събрание ", сподели тя. Ако не го създадат, удостоверяват думите на президента Радев, че парламентарната република е атрофирала и решенията се вземат еднолично, добави Нинова.
На съвещанието на изпълнителното бюро е била разисквана и реакцията при възможна оставка от страна на проф. Плочев и взето решение да бъде препоръчано на Парламентарната група да не поддържа оставка на шефа на НЗОК, в случай че се стигне до гласуването й в пленарна зала.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР