Парламентарната група на БСП заедно с депутатите от ДПС внесоха

...
Парламентарната група на БСП заедно с депутатите от ДПС внесоха
Коментари Харесай

Заради достойнството на българските жени и авторитета на Народното събрание, освободете поста си

Парламентарната група на Българска социалистическа партия дружно с депутатите от Движение за права и свободи внесоха през днешния ден искане, подкрепено от 96 подписа, за оставката на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова посочи, че социалистите имат пет аргумента за това си деяние. И ги изброи: Първият – непознаване на Конституцията на Република България и тъпчене на Правилника за работа на Народното събрание. Второ - слагане на законодателната власт в послушание на изпълнителната и преобразяване на Народното събрание в придатък към волята на един човек - министър председателят Бойко Борисов. Трето – жестоко тъпчене на разпоредбите на законодателния развой и влошено качество на законите. Четвърто – неуважение на правилото за бистрота и гласност в работата на Народното събрание. Пето - думи, оценки и държание, рушащи престижа на институцията.

Ето какво още сподели Нинова от парламентарната естрада в аргументацията си за оставката на Караянчева:

Първо – непознаване на Конституцията и тъпчене на правилника за работата на Народното събрание. Още с първата минута като ръководител на Народното събрание, госпожа Караянчева показва непознаване на Конституцията и законите на страната, което в следствие настойчиво и редовно потвърди на всички български жители. Ще изтъквам изявлението й в първия ден от трибуната: „ Ние сме политици, ние сме хора, определени тук, с цел да представляваме избран регион от страната. Но Конституцията споделя, че народните представители съставляват целия народ. Ще спра единствено с този образец, само че те са доста.

Второ – слагане на законодателната власт в послушание на изпълнителната, което е тъпчене на главен принцип на държавността - разделяне на управляващите и надзор на Народното събрание върху Министерски съвет. Г-жа Караянчева редовно попречва чувания и участия на министър-председателя Борисов в Народното събрание, като връща въпросите и питанията към него без съображение. Така лимитира главното право на българските жители да държат виновен и под надзор премиера Борисов.

Уважаеми български жители, народни представители от болшинството,

Знаете ли от кой момент министър председателят Борисов не е идвал на парламентарен надзор? От една година. Позната ли ви е такава процедура в някоя европейска страна? Последното му присъединяване, в отговор на мой въпрос за Шенген, е било на 22 ноември 2019 година. Няма го на промени в кабинета, няма го на приемане на бюджет, на актуализация на бюджет, на извънредно значими въпроси за страната. Въпреки многократните ни претенции да бъде извикан за чуване, госпожа Караянчева не може или не желае да обезпечи присъединяване му. Дежурният отговор е: „ ангажиран е “. Много постоянно виждаме тази претовареност денем - в циркулиране с джипа, разпределяне на парите на българските данъкоплатци през прозореца, отвън всевъзможни правила, или в риалити шоу с министри, което в последно време придобива гротескни измерения. Вероятно бягайки от националната обич, влезе вдън гори тилилейски, седна на веднъж и разиска извънредно сериозен въпрос като оценката на организация Moody`s за България.

Трето – жестоко тъпчене на разпоредбите на законодателния развой и утежняване качеството на законите. Председателят Цвета Караянчева редовно попречва хода на законодателния развой в Народното събрание, като не позволява или забавя значими законопроекти, импортирани от опозицията.

Уважаеми народни представители, 22 законопроекта на коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ стоят някъде, неразгледани, някои от които импортирани през 2017 година – три години негласуван законопроект в зала, при естествени периоди, записани в Правилника - най-малко в комисия, за два месеца. Ще загатна някои от тях, с цел да видят българските жители по какъв начин се пазят техните ползи от нашата парламентарна група и по какъв начин се неглижират от болшинството. От 2017 година стои неразгледан законопроект за допълнение на Наказателния кодекс, Закона за младежта, Закона за споразумяване на правата на жителите с многогодишни жилищно-спестовни влогове. От 2018 година – Закон за отбрана от домашното принуждение, обръщам внимание на това. Законопроект, още веднъж за смяна на Наказателния кодекс. Законопроект за собствеността и използването на земеделските земи, Закон за физическо образование и спорт. От 2019 година стоят необсъдени и гласувани законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности, законопроект за възрастните хора.

В същото време обаче се преглеждат законопроекти, импортирани преди 24 часа. Или тъй като са лобистки и някоя формация бърза, или тъй като, заради непросветеност и невслушване в опозицията, ръководещите се създали неточности в преди малко признат закон и бързат да го поправят. Редовно депутати внасят оферти сред първо и второ четене, които нямат нищо общо с философията на закона. И още по-редовно, в преходни и заключителни разпореждания на един закон се трансформират радикално разнообразни закони. Ще ви дам образец от днешната стратегия. Днес си позволявате в Закона за патентите и регистрацията на потребните модели да променяте Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние. И освен това, а да го вършиме със задна дата от 14 юли т.г., с цел да уредите едни въпроси за усвояването на европейски пари. И на това му казвате законодателен развой.

Четвърто – нарушаване на правилото на гласност и бистрота при работата на Народното събрание от страна на ръководителя. Преместването на пленарните съвещание в новата зала бе придружено от тежък скандал във връзка отреденото място на публицисти и наложените им ограничавания за свободно придвижване в постройката на Народното събрание. Това провокира тяхната остра реакция, обективирана в подписка, а има и интернационален отзив поради оценката за ограничение на свободата на словото. И до този миг госпожа Караянчева не откри метод да реши този въпрос.

До какво води всичко това, което изредих?

Първо – до най-нисък престиж на Народното събрание и съмнение в институцията. Второ - до констатациите в отчета по Механизма за върховенството на закона в България – че свободата на словото е влошена, че честата промяна на законодателството утежнява качеството му. Трето – до тъпчене на главните правила на държавността – за разделяне на управляващите, за господство на закона, за корупцията, заложена в законите. Г-жа Караянчева носи огромна част от виновността за ниското доверие в Народното събрание вътре в страната и за уронване престижа на България в Европа.

Ще се спра на последния мотив – думи, оценки и държание. Обществото настръхна при обидното, надменно и високомерно изказване във връзка автомагистралите – че като не ни харесват, „ хо́ди пешком,бе “. И още по-неадекватната реакция след тази имитация – било възможно, тъй като е било събота и било пред партийния актив на ГЕРБ в Лом. Не, не е възможно да обиждате българския народ, с чиито пари строите тези автомагистрали нито в събота, нито в неделя, нито в понеделник – и в седемте дни на седмицата не е възможно да обиждате българския народ.

И, несъмнено, един диалог на премиера Борисов, който вечно ще остане в българския фолклор, само че за сметка на унижението на българската жена и на българския парламент. Борисов дефинира по неприемлив метод госпожа Караянчева. Единственият метод за реакция беше, г-жо Караянчева, да подадете оставка незабавно – с цел да покажете на този безсрамен и пошъл човек, че над него стои престижа на Народното събрание и достолепието на една жена. Вместо това, Вие качихте на стената си: „ Аз имам вяра на Бойко Борисов “. Подложихте се на извънредно угодничество, само че това си е Ваш персонален избор. Нашият избор е повече да не унижавате Народното събрание. За престижа на институцията и за достолепието на българските дами, освободете поста.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР