Парламентарната група на „БСП за България“ подкрепя с подписка искането

...
Парламентарната група на „БСП за България“ подкрепя с подписка искането
Коментари Харесай

БСП призова за отмяна на разрешение за концесия за добив на инертни материали в Катуница

Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ поддържа с подписка настояването на жителите на с. Катуница да бъде анулирано Решение на Министерски съвет №85/9.02.2018г. за концесията на инертни материали.

„ Темата е извънредно сензитивна за българите от тази част на плодородна България, тъй като през годините са унищожени близо 2000 дка аграрни земи, като не е осъществявана никаква рекултивация “, декларират народните представители.

Според Българска социалистическа партия сега продължава противозаконният рандеман в региона и без значение от многото сигнали, контролните органи си затварят очите пред редица нарушавания. „ Вследствие на това, се следи намаляване на подпочвената вода, която е главен източник за напояване на селскостопанските култури в региона. Наблизо се намират главните водоснабдявания на град Асеновград и село Катуница. При продължаващ рандеман на инертни материали на огромна дълбочина, може да намалее дебитът на сондажните кладенци, които доставят с питейна вода двете обитаеми места “, написа още в претекстовете.

Депутатите от левицата изясняват, че наоколо се намират две някогашни сметища и две настоящи депа за боклуци.

„ Редно е да споменем, че при започване на 90-те години, след публичен напън и блокиране придвижването на машините на държавната компания „ Кариери “ АД, бе прекратена активността й в региона. Притеснително е, че откакто страната при започване на 90-те години вижда съображение в настояванията на жителите, в днешно време не престават да се дават позволения за откриване на концесии. Към сегашния миг, в ареала от с. Катуница до гр. Асеновград, има четири настоящи кариери и е неприемливо разкриването на нови “, безапелационни са от левицата.

Депутатите от "БСП за България " акцентират, че неотдавна бе извършен локален референдум в с. Катуница. „ Населението изрази своето мнение посредством гласоподаване и резултатът е впечатляващ: от 924 дали своят вот, 904 поданици се афишират срещу разширение добива на инертни материали, а това са 98% от изразения избор “, акцентират от левицата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР